ТОП-5 хай-тек новин тижня: досліди на людях та надшвидкий "літаючий" потяг

Щотижня науковці та інженери дарують світові нові відкриття і дивовижні технічні пристрої

Рука "Залізної людини"

Фото:cnet.com

Винахідник на ім’я Патрік Прайб сконструював рукавичку "Залізної людини" Тоні Старка,що є героєм коміксів та фільмів Marvel. Пристрій доволі складний та обладнаний двома лазерами, що активуються певними рухами руки.

Один з променів синього кольору встановлений на долоні та настільки потужний, що може знищувати повітряні кульки або випалювати написи на поверхні дерева. Другий лазер має червоний колір та слабший за встановлений на долоні.

Генномодифіковані люди

Фото:Dr. Yorgos Nikas/SPL

Китайські вчені з дозволу уряду країни провели генетичні експерименти на 86 людських ембріонах ранньої стадії розвитку (зиготах) після дослідів на мавпах та живих клітинах. За допомогою техніки генного редагування під назвою CRISPR / Cas9 вони успішно змінили ДНК 28 зародків.

Читайте також: ТОП-5 транспорту майбутнього

Яка доля чекає на ембріони науковці не розповідають, хоча запевняють, що експерименти проводились на нежиттєздатних зиготах. Також виявилось, що процедура мала потенційно небезпечні наслідки, викликавши генетичні зміни та розриви ДНК у незапланованих місцях.

Найпотужніші в світі сонячні електростанції

Фото:Kyocera

В Японії запрацювали дві найпотужніші на Землі плавучі електричні станції, що акумулюють енергію Сонця.

Генератори складаються з 11 256 панелей, що стійкі до ультрафіолетового випромінювання та корозії і мають потужність 1,7 і 1,2 МВт. Вони встановлені в затоках префектури Хьоґо.

Проект здатен генерувати близько 3300 МВт електроенергії, якої достатньо для забезпечення світлом 920 будинків.

Надшвидкий "літаючий" потяг

Фото: wikipedia.org

Японський потяг на магнітній подушці, або маглев, побив власний рекорд швидкості. "Літаючий" над поверхнею землі поїзд розігнався до швидкості 603 км/год. Подібні надшвидкі потяги з магнітною левітацією планується ввести в експлуатацію до 2027 року на лінії між містами Токіо та Нагоя.

Що всередині Apple Watch

Фото:ifixit.com

Техногіки "випотрошили" одну з перших моделей годинника Apple Watch, що поступила в продаж Інтернет-магазинів лише 24 квітня. Їм вдалося з’ясувати що знаходиться всередині найочікуванішого гаджета року.

Так, "нутрощі" годинника складаються з процесора власного виробництва Apple - S1, 8 ГБ пам'яті та акумулятора ємністю 205 мА, чипів NFC, Wi-Fi та Bluetooth 4.0, акселерометра, гіроскопа, датчика серцебиття (для занять спортом), мікрофона і динаміка.

Раніше Еспресо.TV повідомляв про ТОП-10 найдивніших наукових відкриттів останнього часу.