Естонія хоче створити міжнародний суд для розслідування злочинів комунізму

Злочини комуністичного режиму слід розслідувати так само, як розслідуються злочини нацизму, однак для цього необхідно заснувати суд, який мав би статус міждержавного органу

Про це заявив міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу, виступаючи на маніфестації пам'яті жертвтоталітаризму, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Postimees.

"Ми повинні винести злочинам комуністичного режиму оцінку міжнародного рівня і спільно засудити їх. Злочини комуністичних режимів на сьогоднішній день не підлягають компетенції жодного міжнародного суду. Тому я пропоную укласти міждержавну міжнародну угоду, відповідно до якої буде заснований міждержавний суд для розслідування злочинів комунізму, так, як розслідують злочини нацизму", - каже Рейнсалу.

За його словами, цього вимагає пам'ять про жертви, і нове покоління європейців має взяти на себе відповідальність за те, щоб злочини комунізму були б засуджені.

Ця пропозиція буде включена до порядку денного міжнародної конференції, приуроченої до чергової річниці пакту Молотова - Ріббентропа, в якій візьмуть участь політики та експерти з багатьох країн. Конференція відкривається сьогодні в Таллінні.

23 серпня виповнюється 76 років підписання "пакту Молотова-Ріббентропа" - угоди між гітлерівською Німеччиною та СРСР про розподіл Східної Європи.