У Києві пройшов наймасштабніший хакатон з розвитку міста

У минулі вихідні керівник проекту Kyiv Smart City Юрій Назаров зібрав наймасштабніший хакатон у Києві, темою якого стала розробка інноваційних проектів, присвячених розвитку міста. Учасникам для цього давалася всього одна доба

Як зазначається, поділитися ідеями на форум прийшли 50 команд, 5 з яких отримали сертифікати, які гарантують підтримку проекту містом.

"Ми розуміємо, що розробити повноцінний сервіс або мобільний додаток за 24 години важко, а при відсутності або частковій доступності тих чи інших даних, зробити це ще складніше. Тому оцінювали не стільки завершеність проекту, скільки системний підхід до вирішення завдання - розуміння проблематики, наявність опрацьованих матеріалів, даних, аналіз аналогів інших міст і загальне бачення розвитку проекту", - зазначив Юрій Назаров.

Також учасники хакатона отримали можливість комунікації з менторами і експертами в різних питаннях. За словами Назарова, таке спілкування значно підвищує шанс, що проект буде дійсно збалансований з точки зору всіх учасників процесу, щоб не витрачати час на аналогічні речі.

При визначенні переможців враховувалося актуальність проекту з точки зору мешканців міста, можливість вирішувати певні проблеми, практичне або стратегічне значення для столиці, системність підходу до вирішення проблем.

Так, за результатами голосування журі, переможцями стали команди "Енергоефективність", яка представила систему відстеження енергоефективності та тепловтрат будівель; "Кавун" з картою небезпечних вулиць міста Києва та повідомленням про перебування в небезпечній зоні; "ХАІ healthmonitor" з системою контролю стану здоров'я і місцезнаходження людини з пристроєм, який проводить вимірювання показань життєдіяльності, а інформацію направляє лікарю; "КиевДивСервіс" з сервісом для глухих людей, який допомагає спілкуватися, дає змогу викликати таксі, має список сурдоперекладачів, надає новини для глухих, дозволяє викликати співробітників ЖЕКу та екстрені служби; Open City з єдиною платформою, яка буде отримувати аудіо, відео та інші дані, після чого інтегрувати цю інформацію з муніципальними службами.

Як наголошується, всі ці проекти отримають від міста максимальну підтримку в пошуку спонсорів і реалізації. В рамках хакатона місто надало АРІ (базу даних), яка була проаналізована командами-учасниками. Останні, в свою чергу, розробили проекти, які, на їхню думку, допоможуть Києву.

За добу були створені готові продукти або прототипи для вирішення проблем у соціальній та міській адміністративній сферах міста.

Нагадаємо, 1 вересня відбулася зустріч команди Kyiv Smart City з студентами київських вузів КПІ, КНУ ім. Т.Шевченка, Києво-Могилянська академія. На креативній сесії вони зуміли розробити ряд ідей і рішень, які були передані менторам та командам для роботи на хакатоні.