Росіяни разом з синами екс-глави IAFF шантажували атлетів допінгом

Чиновники Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) і сини колишнього президента Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Ламіна Діака шантажували спортсменів, яких підозрювали у вживанні допінгу

Про це, за повідомленням AFP і французького видання Mediapart, говориться у звіті незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

Згідно з повідомленням Mediapart, шантажували шість російських легкоатлетів, включаючи Лілію Шобухову, що стала першою в історії переможницею трьох Чиказьких марафонів (її результати були анульовані в 2013 за вживання допінгу). У доповіді підтверджується інформація про те, що Шобухова перерахувала $569 тис. через одного з тренерів збірної Росії в період з 2012 по 2014 рр. Раніше в інтерв'ю ARD Шобухова заявила, що заплатила 450 тис. євро ВФЛА для допуску до участі на Олімпійських іграх-2012.

У звіті також стверджується, що двоє синів Діака - Папе Массата і Халіл - в листопаді 2012 року вимагали $500  тис. від турецької бігунки на 1500 м Аслі Джакір за приховування позитивних допінг-проб, однак спортсменка відмовилася платити. Бігунка стала переможницею Олімпіади-2012, але була позбавлена ​​медалі через допінг. За даними WADA, для перерахування грошей сім'я Діака використовувала сінгапурську компанію Black Tidings.

Як уже повідомлялося, Діака арештували 4 листопада через хабар від росіян за приховування допінгу. Екс-президент начебто отримав хабар від Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) у розмірі 1 млн євро.

Приводом для розслідування WADA став документальний фільм німецького телеканалу ARD. В ефірі 3 грудня 2014 автор фільму розповів про систематичне застосування допінгу російськими легкоатлетами. 7 грудня була показана друга частина фільму, а в серпні - третя. У ній стверджувалося, що телеканал і видання Sunday Times отримали базу даних IAAF, яка містить понад 12 тис. аналізів близько 5 тис. спортсменів у період з 2001 по 2012 рік.

За інформацією ARD і Sunday Times, третина медалей Олімпійських ігор і чемпіонатів світу у змаганнях на витривалість протягом цього періоду була виграна спортсменами з підозрілими даними допінг-тестів.