Яценюк сподівається, що ЄК відмовиться від "Північного потоку"

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк сподівається, що Європейська комісія почує позицію європейських партнерів і що проект "Північний потік" не буде побудований

Про це він заявив на засіданні Антикризового енергетичного штабу, передає Еспресо.TV.

"Будівництво 2 вітки "Північного потоку" є  антиукраїнським і антиєвропейським проектом. Мета цього проекту - позбавити Україну як транзитних потужностей, так і близько $ 2 млрд плати за транзит", - заявив Яценюк.

Він наголосив, що метою цього проекту є посилення російської газової монополії на європейському енергетичному ринку. 10 країн-членів ЄС підтримали Україну і виступили з жорсткою критикою "Північного потоку".

"Ми очікуємо, що ЄК почує позицію наших європейських партнерів і що цей проект не буде побудований. Україна є однією з основних транзитних держав: наші потужності дозволяють транзитувати до країн-членів ЄС більше 120 млрд куб. м газу. У нас найбільш великі газові сховища Європи", - зауважив прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк додав, що Україна прийняла закон, який дає можливість європейським і американським компаніям взяти безпосередню участь в модернізації української ГТС.