Брідлав надав рекомендації Обамі щодо летальної зброї для України

Головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав вважає, що Росія продовжуватиме бойові дії на Донбасі з різною інтенсивністю найближчим часом, щоб тримати Україну в напруженні

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Голос Америки.

Виступаючи на слуханнях у Сенатському комітеті з питань збройних сил генерал Брідлав запропонував створення сил швидкого реагування у Європі з можливістю миттєвого нарощення присутності у випадку агресії та створення системи ротації, аби підтримувати цю присутність.

У ході слухань виникло питання захисту України, зокрема надання країні зброї. Сенатор від штату Аризона Джон Маккейн прямо запитав, чи очікує генерал, що Росія посилить агресію в Україні, і коли Вашингтон надасть Україні зброю.

"Я переконаний, Росія буде посилювати чи послаблювати тиск на контактній лінії, щоб тиснути на Київ, вимагаючи від нього першим виконати його частину домовленостей, що для Києва важко зробити", - заявив генерал Брідлав.

Однак, не отримавши конкретної відповіді, сенатор Маккейн знову звернувся до командувача сил НАТО: "Тож, як Ви думаєте, чи маємо ми надати захисне озброєння Києву?".

"Я вже говорив раніше, ми не повинні відкидати жодних інструментів. Росія використовує усі інструменти державної сили проти України: гроші, дипломатію, інформаційні, військові та економічні ресурси. Росія тисне, використовуючи всі ці інструменти. Тому у цій військовій площині я не думаю, що ми можемо відкинути якісь інструменти впливу з нашого арсеналу. І я подав відповідні рекомендації уряду", - сказав Філіп Брідлав.

У генерала запитали, коли саме він подав такі рекомендації адміністрації Обами. Брідлав відповів, що зробив це декілька тижнів тому, але поки що не отримав остаточної відповіді.