Власенко розповів, чому українці так багато платять за газ

Дешевий газ, який добувався в Україні, завжди віддавався українським громадянам для забезпечення їхніх потреб і тому тарифи були низькими

Про це у програмі "Про політику" з Сергієм Руденком на Еспресо.TV сказав народний депутат від "Батьківщини" Сергій Власенко.

"Ситуація дуже проста. Собівартість видобутку газу на сьогодні - близько 18 доларів. І його видобувається в Україні 20 млрд кубічних метрів. І цього абсолютно достатньо, щоб забезпечити українських громадян газом", - сказав нардеп.

За його словами, імпортований газ - незалежно від того, звідки він імпортувався, ніколи не передавався громадянам. Імпортований газ жодним чином не впливав на тарифи, а завжди розподілявся на підприємства - для промисловості. Згодом, імпортований та український газ плюсували та рівно розподіляли нібито між людьми, і таким чином вивели середню ціну.

"Але є різниця, що український газ коштує державі 18 доларів, а імпортований коштує 167 доларів, то як би ти це не змішував, а цифра виходить абсолютно інша. Навіть при цьому, українським громадянам виставляють сьогодні тариф - 6800 грн, що дорівнює 288 доларів", - заявив Власенко.

Нардеп згоден, що компанія "Укргазвидобування" має заробляти та розвиватися. Тому не йдеться, що газ потрібно продавати по 18 доларів, а треба закласти рентабельну ціну та прибуток для компанії.

На думку Власенка, сьогоднішню ціну на газ має визначити незалежний регулятор, яким є НКРЕКП, але на жаль цей орган не є повністю незалежним.

У свою чергу, народний депутат від БПП Олексій Гончаренко розповів, що за його даними, "Укргазвидобування" добуває 14,5 млрд кубометрів газу, з яких 1,6 млрд йде на власні технологічні потреби компанії. Таким чином 12,9 млрд кубометрів залишається у них для продажу. А населення України потребує понад 17 млрд кубометрів.

"Якщо взяти останні роки, то 27 млрд грн за газ сплатили люди, а ще 27 млрд грн було продотовано державою. У 2010 році 10 млрд грн сплатили люди, а 8 млрд грн продотовано було державою. Таким чином, можемо констатувати, що населення ніколи не сплачувало повної ціни на газ", - сказав Гончаренко.

Власенко у відповідь на це сказав, що крім "Укргазвидобування" є ще низка фірм, які зайаються видобутком газу, тому, сума про 16 млрд кубометрів, яку надав Гончаренко не є коректною.