Вчені довели, що футболісти втрачають пам'ять від гри головою

Навіть кілька ударів по м'ячу головою футболістом порушують діяльність мозку і погіршують пам'ять

Про це повідомляє BBC.

Дослідники з університету Стерлінга в Шотландії встановили, що після 20 послідовних ударів головою по м'ячу виявляються "невеликі, але важливі зміни в роботі мозку" футболіста.

А саме, функція пам'яті знижується від 41 до 67%, а потім відновлюється протягом доби до колишнього рівня.

Дослідження шотландських вчених, опубліковане в журналі EBioMedicine, вперше встановлює пряму дію звичайних ударів м'ячем по голові на роботу мозку - на відміну від важких черепно-мозкових травм, таких як струс мозку.

Один з авторів наукової роботи, когнітивний нейробіолог Магдалена Летсваарт підкреслює, що виявлений вплив на мозок хоч і носить тимчасовий характер, але, тим не менш, досить відчутний.

"З огляду на, яке значне число людей по всьому світу грає в цю гру, дуже важливо, щоб вони розуміли, як цей спорт впливає на їх мозок і які це може мати наслідки", - вважає доктор Летсваарт.

Поки дослідники обмежилися вивченням нетривалого впливу гри головою на мозок футболіста, так що зараз неможливо сказати, наскільки посилюється негативний ефект в результаті декількох послідовних матчів і взагалі від регулярної гри в футбол.

З 2015 року в дитячих футбольних секціях Сполучених Штатів діє повна заборона на гру головою для дітей молодше 10 років.