На супутнику Сатурна знайшли молекули, які придатні для позаземного життя

На супутнику Сатурна Титані виявили акрилонітрил — молекули, здатні утворювати базові компоненти позаземного життя

Про це пише Naked Science.

Кілька років тому вчені описали ключові біохімічні елементи позаземного, зовсім не схожого на наше, життя, яке теоретично могло б існувати на Титані. Води на Титані немає, зате в холодному, з середньою температурою близько -178 °С, кліматі супутника Сатурна рідкими залишаються багато простих органічних сполук.

Метан тут проливається дощами і утворює цілі моря, фактично повторюючи кругообіг води на Землі.

Одним з таких компонентів "метанового життя" є мембрана, що відділяє протоклітину від навколишнього середовища, створюючи умови для проходження внутрішньоклітинних реакцій, виникнення градієнта концентрацій речовин.

До того часу було відомо, що на Титані є всі необхідні для утворення акрилонітрилу компоненти, але саму молекулу виявити не вдавалося. Морін Палмер з Католицького університету Америки та її колеги вивчили дані спостережень, зроблених радіотелескопом ALMA в першій половині 2014 року. В опублікованій статті вони підтверджують наявність на Титані акрилонітрилу.

Найвища концентрація спостерігається у верхніх шарах атмосфери, на висоті понад 200 км, де, мабуть, відбувається синтез цих молекул під дією випромінювання.

Потім вони падають вниз, наповнюючи метанові моря. За розрахунками вчених, в морі Лігеї його достатньо для того, щоб на кожний кубічний сантиметр утворювалося близько 30 млн протоклітин.