Американський експерт заявив, що журналісти спотворили його слова про двигуни до ракет КНДР

Експерт з ракетних технологій Майкл Еллеман, на якого посилаються автори статті про наявність нібито українських ракетних двигунів у КНДР, каже, що видання зробило невірні висновки

Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Я не знаю, які джерела використовували у New York Times, я лише знаю, що я їм сказав. Я людина технічна, я лише проаналізував, що робить Північна Корея. Стало очевидним, що Північна Корея отримала якусь технологію, і якщо звузити коло джерел цієї технології, проаналізувавши її останнє тестування й параметри двигуна, можна зрозуміти, які зміни вони зробили. Й усе це зменшує коло джерел, які могли б надати їм цю технологію", - пояснив Еллеман.

За його словами, російський уряд до 2006 року закуповав в українського "Південмашу" ракетоносії "Циклон-2". На тих об'єктах, де запускалися ці ракетоносії, напевно, й збереглися запчастини та технології, які дозволили б Пхен'яну зробити необхідні модифікації.

Також він наголосив, що в його коментарі не стверджується, що технології до КНДР прийшли з України. Й навіть якщо така інформація виявиться достовірною, говорить Еллеман, то це, як він говорить, могло відбутися без української влади.

"Я не думаю, що українська влада могла бути замішана у цій ситуації. Якщо такі технології надійшли з України, вони (представники влади, - ред.), мабуть, про це не знали", - говорить Еллеман.

Окрім того, він повторив своє попередню заяву, що до цього міг бути причетний хтось з "робітників", а не керівництво "Південмашу".

Читайте також: Україну записали в спільники КНДР по ядерній зброї. Чому це не схоже на правду

"КБ "Південне" перебуває у великій економічній біді. Там, мабуть, є якісь незадоволені робітники, скажімо, охоронці. Але я ні на кого не хочу показувати пальцем. Вони могли увірватися, обійти охорону. Є вірогідність того, що це була крадіжка", - сказав експерт.

При цьому він наголосив, що крапки над "і" має розставити розслідування за участю міжнародних експертів.