Україна ніколи не постачала КНДР військові товари, - Турчинов

За часів незалежної України Державна служба експортного контролю не надавала дозволу на постачання до КНДР жодних товарів військового призначення, зокрема ракетних двигунів

Про це йдеться у доповіді секретаря РНБО Олександра Турчинова.

У ній він зазначив, що робоча група спільно із Міжвідомчою комісією з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю провели перевірку інформації щодо можливої передачі державним підприємством "Виробниче об’єднання Південмаш" ракетних двигунів РД-250 до КНДР.

У доповіді повідомили, що троє цих ракетних двигунів входять до складу першого ступеня міжконтинентальних балістичних ракет Р-36, Р-36орб та перших ступенів ракет-носіїв "Циклон-2" і "Циклон – 3".

Ракетний двигун РД-252 (висотна модифікація РД-250) входить до складу другого ступеня міжконтинентальних балістичних ракет Р-36 і Р-36орб.

Ракетний двигун РД-262 (висотна модифікація РД-250) входить до складу другого ступеня ракет-носіїв "Циклон-2" та "Циклон – 3".

"Наявна система державного експортного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення та товарів подвійного використання виключає можливість передач таких товарів до країн, стосовно яких запроваджено відповідні санкції Ради безпеки ООН", - підсумувала робоча група у доповіді. 

Читайте також: Як скандал з двигунами для КНДР показав проблему червоного директора КБ "Південне"