Тимчук розкритикував cпробу Мінфіну легалізувати гральні автомати

На думку нардепа Дмитра Тимчука, Кабінет міністрів не тільки не веде боротьбу з незаконними азартними іграми, а фактично готується їх узаконити в обхід норм закону про "Заборону грального бізнесу в Україні"

Про це політик написав на своїй сторінці в Facebook.

Тимчук зазначив, що уряд ставить під загрозу не тільки розвиток легальних лотерей, а й всю лотерейну категорію в Україні.

"Мова про проект постанови уряду, яким планується затвердити ліцензійні умови для діяльності, пов'язаної з випуском і проведенням лотерей в Україні... по суті, прийняттям цього підзаконного акту його розробник Міністерство фінансів України хоче взяти реванш за провал свого законопроекту про легалізацію азартних ігор, в якому Верховна Рада раз по раз знаходить корупційні складові. Тепер ці складові хочуть закріпити актом Кабміну, тобто фактично підмінити їм норми законів. Це може вбити ринок легальних лотерей, одночасно відкривши дорогу азартних ігор", - вважає нардеп.

Зокрема, Тимчук звертає увагу на не передбачене законодавством введення подвійної плати за ліцензію, обмеження кількості видів лотерей і розміру виграшів для гравців.

Читайте також: Монополія на джекпот. Як в Україні створюють лотерейного монстра

"З іншого боку, в тексті ліцензійних умов геть відсутнє чітке визначення предмета регулювання - тобто самого поняття "лотерея" і прописані відмінні риси, за якими "лотерею" можна відрізнити від "азартної гри", - зазначив він.

"Якщо сьогодні вивчити, у що українцям пропонують грати зараз - в численних гральних точках, розкиданих по всій Україні, або проаналізувавши гральні сайти, ми виявимо, що багато сервісів азартних ігор саме так і діють - називають себе "державна лотерея" і спокійнісінько займаються букмекерської діяльністю, пропонують зіграти в електронне казино або аналог ігрових автоматів. Найцікавіше, що використовують вони для цього вивіску одного конкретного оператора, того самого, монопольне становище якого Мінфін так віртуозно виписав в тексті ліцензійних умов. Те, що діяльність цих "псевдо-лотерей хочуть легалізувати під одним дахом, наводить на роздуми", - додав Тимчук.