Не маєте права на слово, доки триває агресія, - Україна жорстко відповіла Лаврову в ООН

Українська делегація під час виступу на Генасамблеї ООН вказала Росії на те, що вона спочатку має припинити агресію, а вже потім обговорювати Україну на міжнародному рівні

Про це йдеться у заяві делегації, що була озвучена на засіданні Генасамблеї напередодні, повідомляє "Укрінформ".

Ця заява пролунала у відповідь на виступ російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Останній неодноразово з трибуни ООН намагався звинуватити українську владу у порушенні Мінських угод, а Захід – у протектораті. Лавров також намагається нав'язати іншим країнам думку, що Києвом "правлять ультра-радикали", а конфлікт на Донбасі є "внутрішньоукраїнським".

"Росія чітко та ясно визнана ООН державою-окупантом частини української території і, як наслідок, стороною конфлікту. Визнана Генеральною Асамблеєю – найвищим представницьким органом Організації Об'єднаних Націй", - йдеться у тексті документа.

Читайте також: "Росія прагне обміняти мир в Україні на свободу України". Повний текст виступу Порошенка на Генеральній асамблеї ООН

Таким чином, російська влада заслуговує на відповідне ставлення міжнародної спільноти, адже, на думку делецації, "полеміка з агресором, - останнє, що потрібно ООН".

"Як окупаційна держава та сторона конфлікту Росія не має ні законного, ні морального права висловлюватися відносно України в цій залі, принаймні, поки вона не поверне Крим Україні, не залишить територію Донбасу і не заплатить сповна за свою агресію", - наголошується у заяві.