МЗС пояснило, як новий освітній закон розширить права нацменшин

Українське МЗС надало детальні роз'яснення щодо статті 7 нового закону про освіту

Про це повідомляє прес-центр українскього Міністерства закордонних справ.

У відомстві пояснили, що розширення викладання українською жодним чином не звужуватиме рівень володіння і використання мов національних меншин. Таке викладання спрямоване на забезпечення рівних можливостей для здобуття вищої освіти, доступу до держслужби і професійного розвитку.

"Новий Закон не тільки не звужує права нацменшин і відповідає статті 22 Конституції України, адже гарантує вивчення національних мов, а навпаки - розширює можливості громадян України через володіння державної мови", - наголосили у Міністерстві. 

Понад те, дискримінація у цьому випадку була раніше, коли нацменшини фактично були позбавлені можливостей вивчати українську мову. 

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має права Угорщина погрожувати Україні

Новий закон також передбачає підвищення рівня володіння англійською мовою, як мови міжнародного спілкування та міжнародної вищої освіти і науки.

Понад те, освітня реформа не призведе до ліквідації садочків, шкіл, університетів і факультетів національних меншин та до звільнення вчителів. Тим паче не буде закриття угорського факультету в Ужгородському національному університеті, чи будь-яких приватних ВНЗ. 

"Навпаки, за рахунок Української держави буде проведено додаткові навчання та підвищення кваліфікацїї тих вчителів, які вже викладають відповідні предмети мовою національної меншини з тим, щоб вони мали змогу викладати цей предмет державною мовою", - пояснили у відомстві.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

У середній школі будуть викладати не лише українською мовою, а й мовою національних меншин. Зокрема, це включає: мову та літературу національної меншини (пп. 6, п.1 статті 7 Закону), один або декілька предметів мовою ЄС (де-факто – мовою національної меншини, п. 4 статті 7 Закону). У математико-природничому циклі будуть додані словники мовою меншини, для паралельного вивчення термінів двома мовами.