Болгарія відмовилася від претензій до нового українського закону про освіту

Посольство Болгарії в Україні більше не вважає, що прийнятий нещодавно в Україні закон "Про освіту", зокрема, його "мовна" стаття, погіршує становище етнічних болгар

Про це заявив посол Болгарії в Україні Красімір Мінчев під час зустрічі з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, передає прес-служба Міносвіти.

"Ми бачимо, що закон "Про освіту" дає нам нові можливості, аби наші діти добре володіли як українською, так і болгарською мовами", - наголосив Мінчев.

Разом з тим, посол звернувся до міністра освіти, аби разом з українською мовою покращити рівень навчання та викладання болгарської.

"З огляду на нові можливості, які відкриває реформа, ми хотіли б, щоб у школах нацменшин діти в результаті отримували гідні знання з обох мов. Це і питання обсягу вивчення мови, і питання якості вчителів, і питання підходів та методів викладання, і питання підручників", – зазначив Мінчев.

Читайте такожНа Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

У відповідь Гриневич зазначила, що очолюване нею міністерство було і залишається відкритим для співпраці з "добрими друзями та партнерами України".

"Обсяг вивчення рідної мови, а також перелік предметів, що вивчатимуться цією мовою, буде визначатися індивідуально для кожної нацменшини. Ці речі затверджуються на рівні постанови Кабміну. До цього ми маємо разом попрацювати і прийти до спільного розуміння", - пояснила вона.

Зокрема, міністр запропонувала створити спільну робочу групу, яка працюватиме комплексно над навчальним планом для болгарської меншини, над створенням підручників, над питанням підвищення кваліфікації вчителів.

"Якщо ми робитимемо це разом з вашими експертами, можна за значно коротший час прийти до спільного плану дій та напрацювань, які допоможуть комплексно покращити якість навчання в українських школах з болгарською мовою навчання", - додала міністр.

Читайте такожНуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має право Угорщина погрожувати Україні

Сторони також погодились, що для успіху впровадження усіх нововведень у школах з болгарською мовою навчання потрібно провести консультації з представниками цієї етнічної групи від різних регіонів України.

На закінчення зустрічі посол запросив міністра на круглий стіл за участю усіх громад, що відбудеться 11 жовтня.