Угорщина оголосила про спільне з Румунією протистояння українському освітньому закону

Угорщина і Румунія разом виступають проти нового українського закону "Про освіту", а також законопроектів про мову та громадянство

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійятро, повідомляє "Радіо Свобода".

Говорячи про результати зустрічі з румунським колегою Теодором Мелешкану, він зауважив, що Угорщина зацікавлена у створенні і збереженні стратегічного контакту з Румунією в цьому питанні, адже "набагато краще створювати історії успіху, ніж мати справу з конфліктами".

Читайте також: Уроки порівняльної демократії. Чи повинні "сусіди" вчити нас демократії, мовній та історичній політиці

На його думку, український освітній закон суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС. В результаті, ухвалення закону було як "удар у спину" Угорщині і Румунії. 

Також занепокоєння в МЗС Угорщини викликає розгляд Радою законопроектів про мову та громадянство. Сійярто наголосив, що в Україні живе понад півмільйона угорців і румунів, через що дві країни виступають у цьому питанні разом. 

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має право Угорщина погрожувати Україні

Він додав, що якщо Рада законодавчо ухвалить пропозиції, запропоновані парламентською комісією з питань культури, мовно-освітні можливості угорської та румунської меншин будуть значно звужені, а проти цього Угорщина та Румунія боротимуться спільно.