https://static.espreso.tv/uploads/article/2475387/imagesim578x383-ps.gif", "width": 960, "height": 560 }, "description": "У МЗС Угорщини вважають, що мовна стаття освітнього закону України унеможливлює діяльність угорських шкіл" }

МЗС Угорщини хоче перегляду угоди про асоціацію Україна-ЄС через освітній закон

У МЗС Угорщини вважають, що мовна стаття освітнього закону України унеможливлює діяльність угорських шкіл

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, повідомляє "Радіо Свобода". 

Він зауважив, що новий український закон про освіту суттєво порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. З цієї причини, він має намір ініціювати перегляд цієї угоди з Україною під час наради очільників МЗС країн-членів Євросоюзу, яка відбудеться наступного понеділка. 

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має права Угорщина погрожувати Україні

За словами міністра, закон створює гіршу ситуацію на теренах освіти для угорців і представників інших нацменшин в Україні, ніж за часів колишнього СРСР.

Сійярто провів зустріч з керівниками організацій закарпатських угорців, під час чого сторони погодилися, що освітній закон унеможливлює діяльність угорських шкіл, чим українська влада порушує взяті на себе міжнародні зобов’язання. 

Читайте також: Уроки порівняльної демократії. Чи повинні "сусіди" вчити нас демократії, мовній та історичній політиці

"Такого ми не можемо дозволити. Уряд Угорщини найрішучішим способом протистоятиме таким крокам (України - ред.)", - наголосив Сійярто.