ЄСПЛ зобов'язав Росію сплатити Навальним понад 70 тис. євро компенсації

Європейський суд з прав людини визнав несправедливим судовий процес проти братів Навальних у справі "Ів Роше" та присудив їм тис євро компенсації

Рішення опубліковано на сайті ЄСПЛ.

Страсбург підтримав доводи Навальних про порушення статей 6 і 7 Європейської конвенції, де йдеться про право на справедливий судовий розгляд і про покарання тільки на підставі закону. Заявники вважають, що дії, за які вони понесли покарання, в дійсності були законними, і суд трактував норми кримінального права розширено. Держава в ході цього судового процесу порушила відносно Навальних презумпцію невинності і їх право на рівну присутність в процесі свідків з обох сторін, переконані брати.

Читайте також: "Навальный, выйди вон!". Чому Путіну заважає конкурент з 1% рейтингу

У грудні 2014 року Замоскворецький суд Москви визнав Навальних винними в шахрайстві в сфері підприємницької діяльності на суму в 26,7 млн ​​руб. Олег Навальний був засуджений до 3,5 року колонії загального режиму, а Олексій до того ж терміну, але умовно, і штрафу в 500 тис. рублів

Раніше Олексій Навальний через ЄСПЛ домігся скасування вироку у справі "Кировлеса" і його відправки на новий розгляд. У липні 2013 року Ленінський райсуд Кірова засудив Навального і підприємця Петра Офіцерова до п'яти і чотирьох років колонії відповідно за організацію присвоєння або розтрати коштів (в апеляції терміни були замінені на умовні).

У лютому 2016 року ЄСПЛ визнав, що опозиціонера і підприємця засудили за звичайну підприємницьку діяльність. Він присудив Навальному і Офіцерову € 56 тис. І € 8 тис. Відповідно і постановив скасувати вирок. Верховний суд в листопаді того ж року скасував вирок і відправив справу на новий розгляд. У лютому цього року Навальний і Офіцерів знову отримали п'ять і чотири роки відповідно, цього разу - відразу умовно. Політик повторно оскаржив вирок в ЄСПЛ.

Раніше в цьому році ЄСПЛ присудив опозиціонеру € 64 тис. За сімома скаргами на незаконні затримання та адміністративні арешти під час мітингів в 2011-2012 році. Страсбург погодився, що влада у всіх випадках порушили право Навального на свободу зібрань та на справедливий суд.