На місцевих виборах голосували з ксерокопіями паспортів і "поручителями", - Комітет виборців

Комітет виборців України зафіксував під час виборів у територіальних громадах безпрецедентну кількість порушень процедури голосування та помилки у виборчій документації

Про це заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель, передає Еспресо.TV.

"Повний безлад у роботі виборчих комісій. За нашу практику за багато років спостережень ми вперше фіксуємо велику кількість фактів голосування виборця без посвідчення особи. Ми фіксували приклади, коли на дільниці приходили з ксерокопіями паспортів. Голосування з водійськими правами, заповнення бюлетенів олівцем замість ручки. На одній із дільниць комісія ухвалила, що може бути так званий "поручитель" - особа, яка підтвердить особу виборця без документу", - заявив Кошель.

За словами голови КВУ, на деяких дільницях у бюллетені не внесли певних кандидатів.

"Ми отримали перші оцінки від політичних партій, які заявили, що відсутність кандидатів у списку є технологією розправи з окремим партіями. Ми зафіксували, що порушення мали місце щодо кандидатів від чотирьох політсил - їхні прізвища були відсутні в бюлетенях. Але подібні порушення фіксували о 13:00, а один випадок узагалі о 17:00. Ні сам кандидат, ні його група підтримки, ні рідні, які приходили на дільницю, не помітили такої відсутності. Це є швидше низький рівень роботи дільничних виборчих комісій", - зазначив Кошель.

Голова КВУ додав, що в деяких випадках, коли порушення помічали в переддень голосування, комісії оперативно ухвалювали рішення та передруковували бюлетені, таким чином вирішуючи проблему.