У ГПУ прокоментували звинувачення ФБР на адресу Манафорта

Розслідування США щодо відмивання коштів Полом Манафортом, зароблених в Україні за правління Януковича, вписується у рамки розслідувань Генпрокуратури

Про це сказав в коментарі Громадському радіо керівник Департаменту спецрозслідування Генпрокуратури Сергій Горбатюк .

«Воно вкладається у рамку тих розслідувань, які ми здійснюємо. Перше стосується розтрати коштів Міністерства юстиції, які виділялись на американську юридичну фірму для підготовки звіту по справі «Тимошенко проти України» щодо її незаконного арешту. Друге – в частині матеріалів по чорній бухгалтерії.  Ці справи ми далі розслідуємо», — зазначив Горбатюк.  

За його словами, Генпрокуратура України близько двох років тому направляла запит до Міністерства юстиції США, щоб там допитали Манофорта щодо коштів та їх використання, але українське відомство так і не отримало відповіді.

Читайте також: Політтехнолога Януковича вважають корупціонером у США, а в Україні - не вважають. Чому це так

Як повідомлялося, 30 жовтня було оприлюднено звинувачення Полу Манафорту та Ричарду Ґейтсу. Воно містить 12 пунктів і включає перешкоджання діяльності урядових установ США, відмивання грошей, несплату податків, шахрайські дії та роботу в якості лобіста іноземної установи без реєстрації, що є кримінальним злочином в США.

У серпні ФБР без попередження обшукало будинок Манафорта. Слідчих насамперед цікавили документи про його російських та українських клієнтів.

Напередодні ФБР виявило 13 "підозрілих" транзакцій з рахунків офшорних компаній, пов'язаних з Манафортом, на суму близько $3 млн. Представники ФБР підозрюють його у відмиванні грошей екс-президента Віктора Януковича

Федеральна спеціальна рада США 30 жовтня висунула обвинувачення проти колишнього керівника кампанії президента США Дональда Трампа Пола Манафорта. 

Як вказано в обвинувальному висновку, він та його колишній бізнес-партнер Рік Гейтс отримали десятки мільйонів доларів доходу від роботи з українським політичним партіям і лідерами.Щоб приховати зароблені в Україні гроші (з 2006 до 2016 рр.) від влади США, вони відмивали гроші через іноземні компанії. 

Сам Манафорт тривалий час обслуговував Кремль, Віктора Януковича, Партію регіонів та Опозиційний блок. За даними деяких американських ЗМІ, загалом від цих замовників політтехнолог міг отримати $80-100 млн винагороди. З команди Трампа його звільнили після того, як НАБУ озвучило наявний на нього компромат.