Туреччина назвала інцидент з "ворогами" найбільшим скандалом в історії НАТО

В Анкарі вважають, що розслідування скандалу навколо помилкового внесення Норвегією імені президента Туреччини Ердогана до списку ворогів не завершено, а НАТО не повинне намагатися замовчувати інцидент

Про це заявив віце-прем'єр і прес-секретар уряду Туреччини Бекір Боздаг, повідомляє Аnadolu.
 
"Звільнення двох осіб, причетних до інциденту, не означає завершення розслідування і прояснення усіх аспектів скандалу ... Північноатлантичний альянс не повинен намагатися замовчувати цей інцидент", - уточнив він.

Боздаг назвав інцидент на навчаннях НАТО в Норвегії одним із найбільших скандалів в історії альянсу. 

"Це неприпустимий інцидент і відкритий вихід за рамки дозволеного", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше цього тижня Анкара відкликала 40 своїх військовослужбовців із навчань НАТО у Норвегії після внесення скандинавською країною імені президентів Туреччини Ердогана і Ататюрка до списку ворогів.

Читайте також: Туреччина свариться з США та ЄС, проте Україні варто з нею дружити. Навіщо

  • Нагадаємо, у п’ятницю вранці президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина відкликає своїх військових із навчань НАТО у Норвегії, оскільки його та Мустафу Кемаля Атаюрка, якого у Туреччині вважають засновником сучасної держави, зобразили ворогами.
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг надіслав турецькій стороні листа з вибаченнями через скандал. Норвегія теж вибачилась перед Ердоганом. Офіцера, який  зобразив Ердогана у ролі ворога, звільнили.
  • Міністр оборони Норвегії Франк Бакке-Єнсен вибачився за скандал, уточнивши, що помилка сталася через комп'ютерну систему, але не через позицію Норвегії.
  • Президент Туреччини  поставив під сумнів питання довіри до НАТО. Він заявив, що в період максимальної загрози з території Сирії керівництво НАТО в 2015 році прийняло рішення відкликати ракетно-зенітні системи з Туреччини і, на думку турецького лідера, дало зрозуміти, що не надасть підтримки Анкарі в разі атаки.
  • Радник президента Туреччини Ялчін Топчу заявив, що настав час переглянути питання членства Туреччини у НАТО.