Google знає ваше місцезнаходження навіть без GPS та SIM-картки. Як він це робить

Мобільні пристрої з операційною системою Android збирають дані про найближчі вежі стільникового зв'язку і надсилають цю інформацію в Google навіть у фоновому режимі

Про це йдеться у розслідуванні видання QUARTZ.

"З початку 2017 року телефони Android збирають адреси сусідніх стільникових веж - навіть якщо служби визначення місцезнаходження вимкнені, і надсилають ці дані в Google. В результаті Google має доступ до даних про місцезнаходження окремих осіб та їх переміщення, які виходять далеко за рамки поміркованого очікування споживачів щодо конфіденційності", - зазначає видання.

В Quartz зв'язалися з Google,які підтвердили інформацію про збір таких даних. "Такі адреси були включені в інформацію, яку Google використовує для управління push-повідомленнями і повідомленнями на телефонах Android протягом останніх 11 місяців", - повідомили в прес-службі Google.

Компанія наголосила, що ці дані збираються лише для покращення обміну повідомленнями між користувачами, вони не зберігаються та не використовуються в будь-яких інших цілях. Також компанія запевнила, що до кінця листопада прибере цю функцію, або принаймні надасть користувачам можливість її вимикати.

Розташування стільникових веж, надіслане в Google з пристрою Android.

Як адреси стільникових веж  могли б використовуватися для поліпшення доставки повідомлень залишається невідомим, але факт того що за допомогою них можна визначити точне місцезнаходження людини лишається достовірним.

Читайте також: Купи собі нишпорку. Як гаджети стали занадто розумними

Звісно, інформація з однієї вежі дає лише приблизне уявлення про місцезнаходженя користувача, проте кілька веж "знайдуть вас" з похибкою від 400 метрів і менше, в залежності від їх кількості та розташування.

Збір таких даних ведеться і на пристроях з вийнятою SIM-картою та вимкненою геолокацією. "Коли Android-пристрої підключені до мережі WiFi, вони відправлять адреси веж в Google, навіть якщо у них немає встановлених SIM-карт"- зазначає видання.