2 роки і 200 чиновників за гратами. Як в Саудівській Аравії розслідували корупцію на $100 млрд

У Саудівській Аравії операція по боротьбі з корупцією, у ході якої було заарештовано близько 200 принців, чиновників і бізнесменів, готувалася протягом двох років

Про це у інтерв'ю The New York Times розповів наслідний принц королівства Мухаммед бен Салман аль-Сауд.

"Наша країна сильно постраждала від корупції з 1980-х років до сьогоднішнього дня. За розрахунком наших експертів, щорічно приблизно 10 відсотків усіх державних витрат було поглинено корупцією.

Протягом багатьох років уряд запускав не одну "війну з корупцією", і всі вони зазнали невдачі", - повідомив принц. За словами аль-Сауда, одним з указів його батька своїй команді було зібрати інформацію про всіх корупціонерів.

Читайте також: Його величність антикорупціонер

"Ця команда працювала протягом двох років, поки не зібрала найточнішу інформацію, і представила близько 200 імен", - додав принц.

"Близько одного відсотка з них можуть довести свою невинність, приблизно чотири збираються оскаржувати звинувачення у суді, але більшість, близько 95%, погодилися на угоду з державою, що означає передачу готівки або акцій їхнього бізнесу у державну казну Саудівської Аравії", - зазначив він.

За інформацією прокурора, у кінцевому підсумку може йтися приблизно про $100 мільярдів.

Читайте також: В Саудівській Аравії за хабарі схопили 49 принців та міністрів. Чому ці арешти - не про боротьбу з корупцією

Нагадаємо, 4 листопада король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд видав указ про боротьбу з корупцією і створення верховного комітету по боротьбі з нею на чолі з наслідним принцом.

Одночасно в Саудівській Аравії затримали 11 членів королівської сім'ї, а також десятків чиновників і бізнесменів, серед яких чинні і колишні міністри. Серед них - брат Усами бен Ладена. Затриманих звинувачують у відмиванні грошей, зловживанні владою, хабарництві, розкраданні та інших злочинах.