"Радіо Свобода" і ще 4 ЗМІ можуть стати "іноземними агентами" в Росії

Російський президент Володимир Путін підписав закон, що дозволяє прирівнювати організації з зарубіжним фінансуванням, зокрема й ЗМІ, до іноземних агентів

Документ, прийнятий Держдумою і Радою Федерації опублікували на порталі правової інформації.

У законі йдеться про ті некомерційні організації, які фінансуються іноземними державами, міжнародними й іноземними організаціями, а також іноземцями й особами без громадянства. Під дію закону не підпадають відкриті акціонерні товариства, в яких бере участь держава, а також їхні дочірні компанії.

Згідно із законом, "іноземними агентами" є ті організації, що беруть участь у політичній діяльності в Росії, зокрема й "в інтересах іноземних джерел". Політичною діяльністю вважається організація й проведення політичних акцій, що спрямовані на зміну державної політики або формування громадської думки у відповідному руслі.

Отже, згідно з нововведеннями, влада зможе оголошувати іноземними агентами ті ЗМІ, які перебувають за кордоном і фінансуються з зарубіжних джерел. Видання зобов'яжуть щоквартально звітувати про роботу, доходи та витрати. У таких ЗМІ необхідно маркувати матеріали позначкою про те, що автор - іноземний агент.

Міністерство юстиції Росії наразі назвало тільки 5 конкретних найменувань ЗМІ:

"Радіо Свобода";
"Теперішній час"
"Кавказ.Реаліі";
"Голос Америки";
"Сибір.Реаліі".

Раніше Міністерство юстиції Росії направило дев'яти ЗМІ повідомлення про те, що їм можуть надати статус іноземних агентів. 

Тоді під "роздачу попереджень" потрапили "Голос Америки", "Кавказ.Реаліі", "Крим.Реаліі", "Сибір.Реаліі", регіональний проект "IdeLРеаліі", телеканал "Дотепер", "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (РСЕ / РС) ", татаро-башкирська служба" Радіо Свобода "(Azatliq Radiosi) і проект  "Фактографія".

Читайте також: Російські боти допекли Facebook. Як мережа боротиметься з пропагандою