Детективи НАБУ тричі намагалися схилити до корупції чиновницю ДМС, - Луценко

Працівники НАБУ тричі просили першого заступника глави Державної міграційної служби України Діну Пімахову про легалізацію іноземців за хабарі

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Працівники НАБУ діяли по трьох епізодах. Вони принесли пакет документів на громадянина Ірана, попросивши чиновницю - першого заступника ДМС України - виготовити паспорт громадянина цій людині. У відповідь чиновниця сказала, що така схема існує і коштує певну суму коштів. З моєї точки зору це вже є підставою говорити про корупцію в ДМС, але подальші дії в цьому епізоді не найшли розвитку", - сказав Луценко.

Глава ГПУ додав, що в двох інших випадках детективи просили легалізувати в'єтнамця та ще одного іранця.

"По другому епізоду працівники НАБУ запропонували легалізувати документи в'єтнамського громадянина. Під час цього чиновниця не називала суму, але отримала незначну неправомірну вигоду. Після цього її не затримали і ситуація не мала жодного розвитку. В третьому епізоді працівники НАБУ запропонували легалізувати ще одного іранського громадянина і при цьому не отримали від неї жодних сигналів, але вчора вийшли та спробували дати їй $15 тис., при цьому були затримані", - розповів генпрокурор.

За словами Луценка, НАБУ під керівництвом САП ще на початку року проводило розробку ймовірних корупційних дій працівників ДМС і пов'язаних із ними інших чиновників, оскільки мало інформацію про незаконну легалізацію іноземців.

Генпрокурор також зазначив, що однією з проблем є те, що заявника у справі по суті немає.

"Тобто людини, яка потерпає від корупції та заявляє про це правоохоронним органам і далі під контролем правоохоронців фіксує корупцію, не було. Є лише інформація і далі НАБУ проводить спробу знайти корумпованих чиновників", - додав Луценко.