Київський метрополітен: все proZorro

Метро — один з найзручніших видів громадського транспорту, всім звичний та знайомий. Кияни часто сварять його: через тісноту, за подорожчання проїзду, за велику кількість реклами, але очевидно, що без метро було б не зручно. За добу КП “Київський метрополітен” перевозить 1,3 млн осіб, а за рік 480 млн осіб. Вражає, чи не так?

Київській підземці є чим пишатися окрім найкрасивіших станцій та  високого пасажиропотоку. Саме вони одними з перших приєдналися до електронної системи торгів на майданчику SmartTender.biz. Краще за будь-які слова говорять цифри. За цей період проведено вже близько 3,5 тисяч торгів і зекономлено майже 90 мільйонів гривень.

Усі свої закупівлі метрополітен проводить через торговельний майданчик, бо впевнений, що не лише економія, а й прозорість та відкритість можуть гарантувати майбутній успіх та процвітання підприємства. З економічної точки зору це:  нижча ціна, конкурентність між постачальниками та можливість обрати найкращого.

Що купує та продає КП “Київський метрополітен”?

Зрозуміло, що як і будь-яке підприємство, Київський метрополітен стикається з певним труднощами при закупівлях. Мабуть, основна складність полягає у специфічності деяких закупівель. Якщо загальновживані товари  можна з легкість придбати, обираючи найвигіднішу ціну, то з коліями, вагонами та деталями для них - все значно важче. В Україні сьогодні лише декілька підприємств, що можуть забезпечити технічні потреби метрополітену, тому трапляються випадки, коли доводиться просто відміняти  тендер через відсутність учасників чи самого товару.

Ще однією проблемою є неуважність самих підприємців: типова помилка - неповний пакет документів, що грає поганий жарт як з учасником, так і замовником.

Команда Київського метрополітену завжди ретельно ставиться до закупівель: навчає своїх працівників, перевіряє дані учасників та не допускає жодних “схем”. Про це свідчить історія з  DoZorro.  Підприємство проводило торги з бюджетом майже 10,5 млн грн. Предметом тендеру були заготовки суцільнокатаних коліс для вагонів метрополітену. До аукціону було допущено два учасники, і він відбувся. Однак виявилося, що закупівля пройшла з порушенням. Анонімний користувач порталу залишив відгук на DoZorro про те, що обидва учасники були допущені неправомірно. В результаті замовник (КП “Київський метрополітен”), побачивши і перевіривши цю інформацію, сам скасував торги через неможливість усунення порушень, з якими вони були проведені.

Для того, щоб не лише proZorro закуповувати, а ще й продавати, у травні 2017 року підприємство приєдналося до ProZorro.Sale. І сьогодні кожен охочий може взяти участь в аукціонах. Наразі з’явився унікальний лот, який став сьогодні хітом мережі - два вагони метро. Що можна зробити з двома списаними вагонами? Відкрити кав’ярню, коворкінг чи навіть масажний салон? Головне, бажання та трохи креативності.

КП “Київський метрополітен” є активним учасником електронних закупівель, адже постійний розвиток потребує ефективного використання ресурсів. Чого вартий тільки тендер на проектну документацію для нової станції "Новобіличі" на "червоній гілці" й оборотного електродепо біля неї. Роботи, які передбачають коригування та розробку стадій "П" (проект) і "Р" (робоча документація) оцінені на суму 57,5 млн гривень.

Зовсім нещодавно міський голова Києва Віталій Кличко підписав меморандум із консорціумом, у який входять China Railway International Group Co., Ltd. та China Pacific Construction Group with China Railway International Group Co., Ltd., про співпрацю у будівництві гілки метро з Жулян на Троєщину. А це нові потреби та нові закупівлі.

КП “Київський метрополітен” своїм прикладом показує усім комерційним структурам, як можна добряче зекономити та максимально відкрито проводити закупівельні та продажні процеси. 

Антон Припіченко,

керівник онлайн-майданчику SmartTender.biz