Чому ми чуємо звуки там, де їх наспраді немає: пояснення науковця

Дослідник з Лондонського університету пояснив, чому деякі люди можуть чути звуки там, де їх насправді немає, і людина сприймає лише зорову інформацію - наприклад, на анімованих зображеннях

Про це пише The Verge.

3 грудня жителька шотландського міста Глазго Ліза ДеБрюн опублікувала в Twitter гіфку з трьома опорами ліній електропередач, які грають з проводами як зі скакалкою. Дівчину зацікавило питання, чи чують інші користувачі звук гуркоту на анімації чи ні.

Видання The Verge звернулося за поясненнями до кандидата наук з психології Лондонського університету Крістофера Фассніджу. Дослідник зауважив, що ця ілюзія є прикладом синестезії - нейрологічного феномена, при якому стимуляція однієї з сенсорних систем веде до автоматичного відгуку в інший.

Таке явище є дуже поширеним, а його психологічна картина відрізняється у кожної конкретної людини. Часто люди мають не одну форму синестезії, адже такі відчуття можуть переплітатися, поєднуватися та існувати у мозку однієї людини.

Читайте також: Страждати від болю після фейкової пігулки. Що таке ноцебо - злий брат-близнюк плацебо

Цей феномен не є лише імітацією відчуттів; наші сенсорні органи дійсно надсилають імпульси до головного мозку, як зі звичайними відчуттями. Вони провокують сильні емоції і впевненість, що людина це дійсно відчуває.

Фассіндж підкреслив, що даний стан може відбуватися будь-який момент, і пов'язаний зі сприйняттям руху: ми бачимо, що підстрибує м'яч, і очікуємо почути характерний для підстрибування звук.

Здатність "чути" звуки на деяких GIF-зображеннях Фассіндж назвав "візуально викликаною слуховою реакцією". Незважаючи на те, що подібна синестезія вивчена досить слабко, проте одне з нещодавніх досліджень лабораторії вченого показало, що до 20 відсотків людей відчувають даний синдром (це в п'ять разів більше, ніж показник щодо інших форм синестезії).

Дослідник заявив, що багато хто з людей відчувають vEAR, навіть не помічаючи цього. У їхніх головах виникає реальний звук просто тому, що звук має сенс і мозок "пристосовує" його до ситуації.