Вчені випробували мозковий імплант, який дозволяє керувати настроєм та лікує депресію

В мозок людини було імплантовано чіп, який генерує електромагнітні хвилі, що дозволяють керувати поведінкою людини та "програмувати" її настрій

Про це пише The Nature.

Дослід провели дві групи нейробіологів з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і Массачусетського госпіталю під керівництвом Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) .

Як повідомляється, нейронний імплант зі зворотним зв’язком сканує електромагнітне поле мозку, аналізує його, виділяє характерні для різних фізіологічних станів патерни і генерує електромагнітні коливання.

Останнє дозволяє створювати коливання з заданими характеристиками і, в перспективі, лікувати депресію і посттравматичний синдром.

Читайте також: Гірчичники, банки та картопляна пара. Які народні методи не лікують ГРВІ

Метод називається "глибока стимуляція головного мозку" (англ. deep-brain stimulation) і його вже використовують для лікування деяких симптомів нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Паркінсона. Однак контроль емоцій – це куди більш тонка робота, і раніше ефективність такого впливу не була підтверджена.

У DARPA вважають, що нейроімплант може виявитися ефективніше всіх попередніх версій, оскільки був спроектований спеціально для лікування психічних розладів. Його відмінність в тому, що чіп генерує власні коливання не постійно, а лише коли це потрібно - на основі зібраних даних.

Поки що нейроімплант випробували на шести пацієнтах, які страждають на епілепсію, і в мозок яких раніше імплантували пристрої, які відстежують патерни активності, характерні для початку епілептичного нападу.

В майбутньому ж планується розробити подібний девайс для ветеранів бойових дій, що має дозволити ефективно боротися з посттравматичним синдромом.