40% біткоїнів зосереджено в руках 1000 людей. Чому це погано

Близько 40% всіх існуючих на сьогоднішній день біткоїнів знаходяться в руках всього тисячі осіб - так званих китів

Про це пише Bloomberg.

Місяць тому, 12 листопада хтось зробив обмін майже 25 000 біткоїнів, що становить близько $159 млн. І це дало новий поштовх суперечкам про справжніх власників криптовалюти.

Як заявив колишній керуючий директор і керівник відділу фінансових ринків AQR Capital Management Аарон Браун, майже 40% біткоїнів володіють всього 1000 людей, і це викликає занепокоєння.

Справа в тому, що, якщо вони захочуть продати хоча б частину своїх активів, то, враховуючи нинішній курс, це може обвалити ринок криптовалют.

Також, на його думку, найбільші власники біткоїнів – так звані "кити", можуть координувати свої дії між собою, піднімаючи або опускаючи курс криптовалюти за власним бажанням та вигодою. Будь-якої заборони, контролю або чогось іншого для них просто не існує.

Подібне пояснює різке зростання курсу біткоїна з початку року, який в пік коштував $17000, а також його маштабні "обвали". Видання зазначає,, що жодної внутрішньої цінності біткоїн не становить.

Різні експерти по-різному оцінюють ризики від "китів" – хтось каже, що відсутність контролю небезпечна, інші стверджують, що основні власники криптовалют не будуть "валити" одне одного і курси.

"Я думаю, їх кілька сотень. Цілком ймовірно, що вони підтримують між собою зв'язок", - заявив керуючий партнер Multicoin Capital Кайл Самані.

У той же час юрист по цінних паперах компанії Ross & Shulga Гарі Росс зазначає, що подібний обмін інформацією, як мінімум частково, може бути цілком легальний.

"Біткоїни - це цифрова валюта, а не цінні папери, тому немає ніяких заборон щодо торгів, при яких певна група погоджується купити біткоїни, щоб підняти ціну вгору, і потім через кілька хвилин вивести все це в готівку", - сказав він в коментарі Bloomberg .

Також видання отримало коментар відомого Роджера Вера, який останнім часом повністю сфокусувався на ідеї Bitcoin Cash, стверджуючи, що ця криптовалюта і є "справжнім" біткоїном і продовжує спадщину її творця Сатоші Накамото.

"Я думаю, таке цілком можливо. Люди можуть робити зі своїми заощадженнями все, що вони захочуть. Особисто у мене на все це не було часу ", - стверджує Вер.

Раніше в цьому році Роджер Вер заявив, що обміняє належні йому 25 000 біткоїнів на еквівалентну кількість Bitcoin Cash. Передбачається, що це і є та сама транзакція.

Читайте також: Що таке біткоїн. Все про найчеснішу валюту