Вчені створили рослину, що світиться вночі. Чому нею хочуть замінити вуличні ліхтарі

Вчені створили безпечні рослини, які світяться вночі, така технологія має допомогти значно заощадити на нічному освітленні вулиць

Про це йдеться у Nano Letters.

За винятком виробництва, найбільше електрики споживає нічне освітлення міст, кондиціонування повітря та реклама.

Щоб вирішити проблему нічного освітлення, в MIT модифікували рослину "Настурція звичайна" (Nasturtium officinale), "вбудувавши" в її листя люмінесцентні наночастинки, що дозволить рослинам світитися вночі.

В даний час рослинасвітиться протягом 4 годин, але розробники вважають, що термін можна збільшити, так само як і інтенсивність світіння до такого ступеня, що біля невеликого горщика з рослиною можна буде читати, а клумби вистачить на освітлення вулиці.

"Ідея в тому, щоб рослини можна було використовувати для освітлення приміщень або вулиць в нічні години", - каже керівник дослідницької групи Майкл Страно.

Він наголосив, що наразі на нічне освітлення витрачається до 20% світового споживання електрики, і ця технологія була б дуже доречною. 

Страно також додав, що такі рослини - не геномодифіковані. У них є пігмент, і окислювальний фермент, які дозволяють синтезувати люциферины і люциферази прямо в листках рослини.

Всі наночастинки, які використовуються в експериментах, пройшли перевірку та отримали схвалення Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США як безпечні для людини.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку