УСПП та УАЗП провели круглий стіл щодо виконання асоціації Україна-ЄС. Новини компаній

Україна не використовує свій потенціал у співпраці з Євросоюзом у повній мірі: це стосується повільних темпів реалізації як Угоди про асоціацію, так і експортної експансії на європейські ринки

Про це йшлося на круглому столі УСПП спільно з Асоціацією зовнішньої політики, передає Еспресо.TV.

Досі не адаптовані в повній мірі стандарти та регламенти ЄС і ці процеси гальмуються саме на національному рівні.

"Дуже важливо зрозуміти, що це не завершення праці, а це початок великого системного шляху України по зміцненню на українській землі сучасних європейських стандартів, починаючи з верховенства права, захисту прав людини і безумовно конкурентноздатної економіки і високої якості життя наших громадян", - сказав президент УСПП Анатолій Кінах.

Позитивні зрушення в торгівлі з Євросоюзом - є. Частка експорту українських товарів сягнула 41 відсоток від загального обсягу торгівлі. Є й ознаки зростання несировинного експорту. Лише за 9 місяців 2017-го продажі продукції машинобудування зросли на 22 відсотка. Втім, незважаючи на це, Україна досі залишається постачальником товарів з низьким рівнем доданої вартості. Учасники круглого столу акцентували увагу ще на одному — низькому рівні імплементації Угоди, який не перевищує 15 відсотків.

"В Україні відсутній механізм імплементації Угоди і моніторингу імплементації угоди про асоціацію. З трьох держав наших найближчих — Грузії, Молдови і України тільки в Україні відсутній цей державний механізм", - сказав президент Української асоціації зовнішньої політики Володимир Хандогій.

Експерти додають: необхідна координація дій різних гілок влади у напрямку імплементації Угоди, розробка програми адаптації українського законодавства до європейського. Потребує доопрацювання експортна стратегія України. Ці пропозиції направлять в Кабмін, парламент, МЗС та інші профільні структури.