Ізраїльські лікарі вперше вживили пацієнту кістку, вирощену в лабораторії

В ізраїльській лікарні "Ха-Емек" була проведена перша в світі операція з пересадки фрагмента кістки, вирощеного в лабораторії

Про це повідомляє Yedioth Ahronoth.

Зазначається, що раніше це було неможливо, тому доводилося трансплантувати кістки з іншої частини тіла, що було повільно й болісно.

Нова кістка була вирощена з власних тканин пацієнта. Для цього були використані клітини з жирової тканини, які відповідають за утворення тканин і кровоносних судин.

Живий трансплантат ввели за допомогою спеціального шприца, тепер тканина продовжить рости вже всередині людського тіла. Процес повного формування відсутньої ділянки кістки займає кілька місяців.

Читайте також: У 2050 році 10 млн людей можуть загинути від супербактерій. Які суперантибіотики розробляють вчені

"У пацієнта не вистачало фрагмента кістки ноги довжиною 5 сантиметрів. Лікар ввів у цьому місці тисячі частинок живих імплантатів, які ми виростили в лабораторії, і протягом декількох днів ця ділянка почне заповнюватися клітинами наростаючою тканини. Через два місяці пацієнт зможе ходити", - каже лікар Шай Марицки, генеральний директор компанії "Бонус быогруп", розробник методики лікування.

Як зазначається, такі операції підійдуть і літнім людям, і пацієнтам з остеопорозом, і раковим хворим, яким видалили ділянку кістки з-за пухлини, а також, у перспективі, низькорослим людям.

Читайте також: Печінка неіснуючої качки від грипу. Чому вас не вилікує гомеопатія