Печінка неіснуючої качки від грипу. Чому вас не вилікує гомеопатія

Віра Стадник
28 листопада, 2017 вiвторок
13:01

Гомеопатія шалено популярна. Нею лікують усе: від подряпин до раку. Чому відсутність рецептів та розповсюдженість гомеопатії може призвести до смерті пацієнта

200 мільйонів людей у всьому світі обрали гомеопатію, як основний вид лікування. 29% європейців використовують гомеопатію як основний вид лікування.

Щороку на такі препарати лиш в США витрачають близько $6,4 мільярди і цифри щоразу збільшуються. І це попри численні дослідження, які доводять неефективність гомеопатії.

Призначають таке лікування досить дивно. Пацієнти на форумах розповідають, що їхні лікарі-гомеопати враховують не лише симптоми, але і колір очей, відтінок шкіри, характер та темперамент.

Із інших рекомендацій - під час курсу гомеопатії не можна пити каву, користуватись парфумами, дезодорантами та гелями для душу. Є версія, що навіть не можна мастурбувати, адже це якось послаблює силу дії препаратів.

Еспресо.TV вирішили розібратись, чи справді гомеопатія ефективна та що в ній такого небезпечного.

Лікувати цукром

Гомеопатія - це один із видів альтернативної медицини. Основний принцип такого лікування - це лікування “схожого схожим”. Наприклад, якщо в здорової людини після поїдання кори дерева почнеться діарея, то людину з діареєю ця кора лікуватиме.

Активну речовину, у нашому випадку кору, дуже сильно розводять у воді кілька десятків разів поспіль. Її дози настільки малі, що дорівнюють приблизно 1 молекулі на 1 літр чистої води, а часто і менше.

Для порівняння, в одному літрі води - приблизно 75000000000000000000000000 молекул.

Розведену суміш наносять на кульки лактозного цукру і продають. Фактично, пігулки гомеопатії - це збовтана вода, нанесена на цукор. Тож ефекту, з точки зору науки, бути не може.

Що говорять гомеопати

Однак прихильники гомеопатії обґрунтовують її ефективність пам’яттю води, яка передає біологічну інформацію, вібраціями та іншими явищами. В деяких гомеопатичних препаратах є невеликі дози екстрактів рослин, які теж можуть якось впливати на організм.

Такий спосіб лікування виділив німецький лікар Самюель Ганеман ще в ХІХ столітті. І в той час гомеопатія дійсно була ефективною, адже традиційна медицина пасла задніх. Інших ліків, окрім гомеопатичних, просто не було.

Гомеопатичні аптеки та клініки вважались навіть авторитетнішими, ніж звичайні. Ймовірна причина ефективності препаратів - дози активної речовини тоді були значно вищими.

Але зараз медицина настільки стрімко розвивається, винаходять нові ліки та вакцини, що лікування розбавленими розчинами виглядає несерйозно.

Читайте також: Від яких хвороб найчастіше вмирають українці

В Україні гомеопатію офіційно визнало Міністерства охорони здоров'я. Гомеопатію викладають в медичних вузах, існує Асоціація гомеопатів України.

Однак в 2017 році МОЗ, посилаючись на 1800 досліджень, офіційно заявили, що гомеопатія не лікує та порекомендували не купувати такі препарати.

Як зазначає лікар-гомеопат Наталія Петенко, гомеопатія – це енерго-інформаційний метод лікування. Вона активує захисні сили організму. Ефективна при захворюваннях шкіри, органів дихання, також при порушеннях гормонального балансу та неврологічних захворюваннях.

"Гомеопатичні препарати з успіхом працюють у немовлят, також у ветеринарній медицині, в аграрному секторі. Тому припустити, що в цьому лікуванні присутній гіпноз чи самонавіювання, не можна", - вважає гомеопат Наталія Петенко.

Лікар працювала терапевтом 12 років та часто лікувала себе та своїх рідних гомеопатичними препаратами. Вона запевняє, що такі ліки допомагають.

Гомеопатія почала масово поширюватись на початку 2000-х років. В США, Канаді, Франції та інших розвинутих країнах люди щороку витрачали мільярди доларів на такі препарати. А вони, зазвичай, не дуже дешеві.

Меккою усіх гомеопатів вважають Індію. Там її разом з аюрведою виділили в окремий напрям медицини, яким займається окреме міністерство.

В Індії більше 200 тисяч ліцензійованих гомеопатів і щороку їх стає приблизно на 12 тисяч більше. В цю країну гомеопати часто їдуть для підвищення кваліфікації.

В країні виробляють також дуже багато гомеопатичних препаратів та вакцин. В Індії за допомогою гомеопатії лікують багато чого. Нещодавно навіть почались випробування гомеопатичних ліків від СНІДу.

У Великій Британії в ХІХ столітті навіть заснували Королівський гомеопатичний госпіталь та коледж, в яких регулярно проводили досліди. Існує версія, що в ті часи колорівську сім'ю лікував саме гомеопат.

В королівстві гомеопатія 160 років перебувала під покровительством та фінансуванням Британської корони.  Однак в 2010 гомеопатичний коледж перейменували в Королівский Лондонский госпіталь інтеграційної медицини, де також практикують акупунктуру, фітотерапію та інші методи нетрадиційної медицини.  

В королівстві близько 6 мільйонів британців (10% всього населення) використовують гомеопатію. Щороку ринок гомеопатії зростає на 20% і все більше лікарів починають займатись цим видом лікування, навіть під час роботи у традиційних клініках.

Що говорить наука

Вчені не погоджуються щодо лікувальних властивостей гомеопатії.

Ефективність гомеопатії остаточно спростували у 2002 році. Потім схожі дослідження проводились у 2010 та 2014 роках. У всіх випадках вчені не побачили видимого ефекту від гомеопатії.

В 2017 році австралійські дослідники проаналізували більше 1,5 тисяч досліджень і поставити крапку.

Альтернативне лікування, яке опирається на сильно розбавлену активну речовину - абсолютно неефективне.

Деяким пацієнтам гомеопатія дійсно допомагає, але справа не в її лікувальних властивостях. Дослідники переконані, що єдиний ефект у таких препаратів - це плацебо. Коли людина дуже сильно сподівається на дію таблеток і свято вірить, що її це вилікує.

Віра пацієнта в ефективність пігулок призводить до певних психологічних ефектів: поліпшується настрій, хворий менше концентрується на симптомах. Часто людина помилково сприймає усе це як "мені допомагають ліки".

Також гомеопатію часто виписують в комплексі з іншими препаратами, тому важко розділити ефект від гомеопатії, чи від інших ліків. А деякі захворювання, як от ГРВІ чи застуда, проходять самі без будь-якого лікування.

Дослідження гомеопатії, які говорять про її позитивний ефект, існують. Наприклад, вчені довели, що гомеопатичні препарати зменшують тривалість діареї у дітей, допомагають при запамороченнях. 

Важливо, що більшість висновків говорить про позитивний ефект гомеопатії у порівнянні не з доказовими ліками, а з плацебо. І до того ж, вчені говорять про необіхідність додаткових досліджень, щоб підтвердити результати.

Гомеопатія не має науково обґрунтованого механізму дії. Саме тому ці препарати не рекомендують вживати медичні організації світу

Всесвітня організація здоров’я офіційно визнала, що гомеопатія не лікує.

ВООЗ також не рекомендує вживати гомеопатичні препарати під час лікування важких хвороб, в тому числі ВІЛ, туберкульоз, малярія.

Згідно із законодавством України, у нас не можна лікувати гомеопатією серйозні хвороби, як от рак, СНІД, собливо небезпечні інфекції та венеричні захворювання. Однак часто прихильники гомеопатичного лікування призначають препарати самі собі, тобто без серйозної діагностики займаються самолікуванням. 

Прихильників альтернативної медицини такі висновки не переконують. У Facebook багато спільнот, де прихильники гомеопатичного лікування діляться своїм досвідом, підбирають один одному ліки та консультуються в тих чи інших питаннях.

Часто люди без медичної освіти обирають лікування для немовлят та дітей, з агрументацією “мені допомогло”. Гомеопати часто виступають проти вакцинації, а в спільнотах поширюють позитивну статистику невакцинованих дітей.

Окрім того, існують цілі спільноти, де люди розповідають про свої історії лікування різних хвороб гомеопатією, закликаючи інших спробувати також.

Вбиває не гомеопатія, а самолікування

Плацебо і лікування порожніми таблетками - це не так страшно. Самі по собі пігулки не мають жодного побічного ефекту та не несуть небезпеки, окрім витрачених дарма грошей.

Побічних ефектів у гомеопатичних препаратів немає, можуть бути тимчасові і зворотні. Тому важливо, щоб лікар підібрав для конкретного пацієнта ліки в такій потенції (розведенні), що не буде викликати загострення, - переконує Наталія Петенко.

Проблема гомеопатії не в самих препаратах, а в тому, що часто хворі самостійно лікують серйозні хвороби гомеопатією.

Препарати продаються в кожній аптеці, їх відпускають без рецептів.

"Головна небезпека гомеопатичного лікування полягає у тому, що хворий пацієнт може не отримувати необхідне лікування, сподіваючись на ефект гомеопатії. Це особливо небезпечно, коли у пацієнта тяжкі захворювання серцево-судинної, ендокринної та інших систем.

Наприклад, пацієнт з гіпертонічною хворобою може вживати гомеопатію замість фармакологічних засобів і, як наслідок у нього може статись інсульт", - говорить сімейний лікар та член громадської ради при Міністерстві Охорони здоров`я Євгеній Гончар.

Спеціаліст вважає, що якщо терапевт чи будь-який інший лікар призначає гомеопатію, то він не може вважатись професіоналом та до такого лікаря більше ходити не варто.

Читайте також: Провокаційні запитання до лікаря, які перевірять його професійність

Ліцензійованими гомеопатами в Україні можуть стати лише люди із медичною освітою. Це не шахраї та шарлатани, якими їх часто описують. 

"На курси первинної спеціалізації з гомеопатії зараховують тільки спеціалістів, що мають диплом лікаря", - розповідає гомеопат Наталія Петенко.

Більшість лікарів-гомеопатів працювали традиційними лікарями. Серед гомеопатів є різні спеціалісти: терапевти, педіатри, стоматологи, хірурги, гінекологи та дерматологи.

Часто лікарі через власну вигоду чи певні переконання, виписують багато гомеопатичних препаратів. Існують випадки, коли пацієнт навіть не підозрює про те, що його лікують гомеопатією. 

Розрекламовані засоби від застуди та грипу “Афлубін” та “Анаферон” - теж гомеопатія.

Однак їх виписують дітям, а в рекламі не вказують, що це гомеопатичні препарати. Ціна "Афлубіну" від 99 до 167 грн, "Анаферону" - 70 грн.

Часто на цьому спекулюють під час вагітності, виписуючи майбутнім мамам низку дуже дорогих гомеопатичних пігулок.

У Франції та Росії "Оциллококцинум" - один із найпоширеніших та найбільш продаваних препаратів, які відпускають без рецепту. Він, як обіцяють, допомагає при симптомах грипу та захищає від ГРВІ.  

Ефективність препарату не доведена жодним дослідженням, а єдина його зафіксована перевага в тому, що він може зменшити тривалість застуди або ГРВІ на 6 годин. Що не так і суттєво. Вартість упаковки - від 170 грн.

Ліки засновані на ідеї, що екстракт печінки і серця водоплавної птиці - барбарійської качки, містить клітини, що схожі з бактерією, яка викликає грип. Так вважав один французький вчений.

Однак грип - це вірусне захворювання і воно не поширюється за допомогою бактерій. А барбарійської качки, як описав гомеопат, взагалі не існує. В природі цей вид називають мускусною качкою. Як повідомляють виробники, екстракт печінки качки розведений в 10400 рази. Фактично жодної цілої молекули речовини немає в упаковці "Оциллококцинуму".

Найгірше, що гомеопатію застосовують не лише для дорослих, але і для дітей та тварин.

В 2016 році у США стало відомо про смерть 10 дітей після прийому зубних гомеопатичних пігулок.

Вони призначались для прорізування зубів. До пігулок додали екстракт отруйної рослини беладони, через яку і загинули діти. 

В Індії пара лікувала своє грудне немовля від серйозною інфекції гомеопатією замість ліків з доведеною ефективністю, і дитина померла в 2009 році, не доживши до року. 

Є цілий сайт, де зібрано багато випадків смертей через гомеопатію. Немовлят лікують такими препаратами від менінгіту, гастроентериту (запалення шлунково-кишкового тракту) та епілепсії.

Зареєстровано також 33 випадки смертей через рак грудей в Пакистані, де хворобу лікували гомеопатією.

В той же час кілька тисяч ветеринарів у Великій Британії підписують петиції, аби заборонити використання гомеопатію для тварин. Через те, що тварини не отримують вчасного лікування, вони помирають. А плацебо на них подіяти не може.

Щоби остаточно розвіяти усі сумніви про ефективність гомеопатії, активісти часто влаштовують “масові самогубства” за допомогою таких препаратів. Наприклад, у 2010 році лікарі та скептики випили разом по кілька десятків пігулок і залишились живими та навіть не отруїлися.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
Більше новин