ProZorro: час підвести підсумки

Про які "перемоги" та "зради" ми можемо говорити в 2017? Та що ще потрібно змінити?

2017 рік завершується й ми можемо починати підбивати підсумок діяльності системи ProZorro. Зауважимо, що цей рік є першим “повноцінним” роком діяльності, а отже саме по ньому бужуть рахувати кількісні показники систему у подальшому й саме результати цього будуть згадувати через кількість років.

Безумовно, ми не можемо сказати, що система а даний момент є досконалою, але у нас є чим пишатися. Найкраще про це свідчать цифри статистики: понад 30 тисяч замовників, більш ніж 146 тисяч учасників торгів та 1 млн 400 тисяч процедур за останніми даними. Все це дозволило зекономити 24 млрд гривень. Щодня ринок відкритих закупівель зростає і стає більш продуктивним.

2017 рік приніс нам чимало позитивних змін, наприклад:

Запуск платформи ProZorro.Sale

Від успішних продажів часто  залежить доля компанії, а у випадку ProZorro.Продажі – нашого бюджету.  Система онлайн-аукціонів ProZorro.Продажі за короткий період  своєї роботи отримали  чимало позитивних результатів та відгуків, а ще подолав мільярдну позначку продажів. Його клієнтами сьогодні є такі гіганти як: НБУ, ПАТ "Укргазвидобування", "НЕК "Укренерго" та чимало інших.

ЕСКО-контракти
Механізм, що дозволяє споживачу ресурсів значно скоротити витрати на енергоресурси та модернізувати енргообладнання без значних інвестицій зі свого боку. Енергосервісний договір передбачає здійснення ЕСКО-компаніями енергоефективних проектів (оновлення системи опалення, освітлення, утеплення будівель) за кредитні кошти інвестора, в ролі якого можуть виступати міжнародні фінансові інституції, зменшення плати за енергоносії не менше, ніж на 20% і погашення отриманої позики за рахунок економії витрат на енергоресурси(тариф для споживачів залишається незмінним).

Популяризація ЕСКО-контрактів не тільки усуває основні перешкоди залучення приватного капіталу в енергоефективність об'єктів соціально-гуманітарної сфери, а й торує шлях до впровадження енергоощадних проектів у житлово-комунальному секторі, де потенціал капіталовкладень становить 225 млрд. гривень, а економія газу у сфері централізованого теплопостачання може сягнути 2,25 млрд. куб м/рік.  А завдяки ProZorro все відбувається максимально відкрито.

Моніторинг публічних закупівель

21 грудня Верховна Рада України внесла зіміни до Закону “Про публічні закупівлі”, які передбачають розширення повноваження Державної аудиторської служби Україну (ДАСУ) у сфері моніторингу. І це ще один великий крок для підвищення ефективності та зменшення корупційних схем. 

Введена система ризик-індикаторів, яку буде інтегровано в ProZorro, автоматично шукатиме та підсвічуватиме підозрілі закупівлі, і вони так само автоматично потраплятимуть у чергу на перевірку ДАСУ.  Окрім сигналів від системи ризик-індикаторів, приводом для перевірки закупівлі стануть звернення громадських активістів, журналістів або представників органів влади та місцевого самоврядування. Аудитори ДАСУ зможуть перевірити будь-яку закупівлю  і за власною ініціативою. 

Звісно, система ще неідеальна і потребує постійного вдосконалення. Зокрема, очікується внесення змін до процедури оскарження тендерів, адже сьогодні це є основною проблемою для учасників. 

Окрім того, особливої уваги потребує питання допорогових закупівель: “подрібнення” торгів через небажання робити їх публічними - звична справа сьогодні. Саме тому зміна критеріїв для “порогу” є основним завданням для спрощення системи закупівель. Сподіваюсь, що ці питання вирішаться у 2018 році!

Антон Припіченко, керівник тендерного майданчику SmartTender