Екс-прем'єр Британії Тетчер якось відмовилася летіти з пандою через забобони, - архіви

Британська прем'єрка Маргарет Тетчер одного разу відмовилася летіти із гігантською пандою з Лондонського зоопарку, свідчать нещодавно відкриті архіви

Про це повідомляє BBC.

На початку 80-х Смітсонівський інститут у Вашингтоні попросив британців позичити Чіа-Чіа для спарювання з американською пандою Чін-Чіном.

Лорд Закерман, президент Лондонського зоологічного товариства, запропонував, аби панда полетіла з прем'єром у Вашингтон на літаку "Конкорд". Але Тетчер заявила, що панди не є "гарною прикметою" для політиків.

Секретар уряду сер Роберт Армстрон написав: "Лорд Закерман розглядає це як демонстрацію особливих відносин і радо оголосив би про передачу панди або її перевезення в той спосіб, який, на думку прем'єр-міністра, приніс би найбільшу користь англо-американським взаєминам".

"Він навіть запропонував, щоби прем'єр-міністр взяла панду у свій "Конкорд", коли наступного місяця полетить у Вашингтон", - сказано в документах.

Але особистий секретар пані Тетчер Клайв Вітмор відповів: "Вона прокоментувала, що не візьме панду з собою, мовляв, "панди й політики не є гарною прикметою!". Документи також показують, якою була перша реакція Тетчер.

У короткій записці з цього приводу вона написала синім фломастером: "Я не візьму панду з собою". Слова "не" та "собою" при цьому підкреслені.

Потім вона додала: "Лорд З знає про панд більше, ніж я, - певна, що він зможе організувати ці речі".