У Польщі знову нагадали ЄС про мігрантів із України, щоб не приймати біженців із Сирії

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польша не прийматиме біженців із Сирії, оскільки вже прийняла понад мільйон українців

Про це йдеться у статті Ващиковського, оприлюдненій у виданні Rzeczpospolita.

"У результаті нашої політики в Польщі живе понад мільйон громадян України - країни, яка переживає російську агресію та складну економічну ситуацію. Ми взяли їх, щоб допомогти їм таким чином. Члени Євросоюзу не хочуть цього помічати, вони навіть не хочуть визнавати, що наше ставлення запобігло значній міграційній хвилі зі Сходу, в той час, коли Євросоюз найбільше страждав від негативних наслідків міграційного кризи", - пише Ващиковський.

При цьому глава польського МЗС наголосив, що постраждалим від конфлікту в Сирії та жителям країн Африки Польща планує допомагати "на місці".

"Сьогодні майже 37 млн євро польської допомоги надходять безпосередньо людям, постраждалим від збройних конфліктів. Це проекти будівництва шкіл для біженців із Сирії, матеріальна допомога сім'ям біженців або будівництво інфраструктури водопостачання. У 2016 році ми пожертвували 65 млн євро для надання допомоги країнам Африки на південь від Сахари.  На наш погляд, пряма підтримка краще допомагає жертвам конфліктів і захищає їх від використання контрабандистами", - зазначив політик.

Читайте також. Скільки українців насправді отримали статус біженця у Польщі. Відповідь МЗС

Ващиковський також написав, що "із сумом" прочитав інтерв'ю міністра закордонних справ Люксембурга Жана Ассельборна для Der Spiegel, у якому політик розкритикував відсутність солідарності і  ЄС у питанні біженців. Польський міністр назвав рішення ЄС приймати біженців "непродуманим".

"Досвід останніх років показує, що рішення прийняти сотні тисяч прибулих не було продумано, воно сприяло розвитку багатьох негативних явищ, у тому числі організованій злочинності, пов'язаній із міграцією, - контрабанді або торгівлі людьми. У деяких країнах це майже перетворилося на галузі", - додав польський міністр.