Генетики невпинно намагаються перетворити корів на биків. Навіщо

Генетики з лабораторії Каліфорнійського університету в Девісі за допомогою технології генного редагування CRISPR намагаються змусити бика давати тільки чоловіче потомство

Про це пише MIT Technology Review.

Це дозволить американським виробникам тваринницької продукції, що розводять м'ясні породи, збільшити виробництво яловичини.

Глава проекту "Boys Only" ( "Тільки хлопчики") Елісон ван Еіненнаам не перший рік займається генним редагуванням худоби. До числа її досягнень відноситься виведення безрогих молочних корів.

Тепер вченим вдалося вставити ген SRY в клітини шкіри бика-запліднювача, щоб він давав або звичайних бичків чоловічої статі, або телят з двома Х-хромосомами, але з геном SRY, що змінює статеві ознаки тварини і збільшує її м'язову масу.

Єдина відмінність такого бика від звичайного в тому, що він безплідний, його статеві залози не виробляють сперматозоїди.

Такі бики на 15% ефективніші, ніж корови в наборі м'язової маси, що необхідно для виробництва яловичини. Крім того, це дешевше, ніж штучне запліднення, яке застосовується зараз для отримання чоловічого потомства.

Читайте також: Всіх лякають ГМО. 10 питань, які пояснять, чи можна їсти ГМО їжу

Поки зроблено лише перший крок - ген SRY доданий до Х-хромосоми клітин шкіри бика. Для того щоб "штучний" бик народився, треба зробити подібне редагування в ембріоні. А якщо це не спрацює, то клонувати тварину.

Ван Еіненнаам протягом багатьох років бореться за визнання ГМО у всіх формах - бере участь в публічних дебатах, знімається в документальних фільмах, але в основному - консультує фермерів, намагаючись поширити серед них наукові знання.

Справа ця вкрай непроста: за всі роки вдалося отримати дозвіл лише на розведення одного генномодифікованого виду - швидко зростаючого лосося.

Читайте також: Вчені вперше "вирізали" ген смертельної хвороби. Чому це стало сенсацією

У січні 2017 адміністрація колишнього президента США Барака Обами видала указ про те, що тварини, які зазнали генного редагування CRISPR, прирівнюються до нових видів ліків і вимагають складних і дорогих випробувань на безпеку.

Компанії намагаються лобіювати скасування цього закону, побоюючись, що першими в цій сфері виявляться Аргентина і Бразилія.

Проте дослідження лабораторії ван Еіненнаам фінансує не приватний фонд, а Міністерство сільського господарства США. З тією умовою, щоб отримані організми були стерильні, тобто не могли почати генетичне зараження.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку