МВФ, Світовий банк і ЄБРР закликали Україну зменшити збитки від банкрутств банків

Міжнародний валютний фонд, Світовий банк і Європейський банк реконструкції та розвитку закликали НБУ та Мінфін до подальшої мінімізації збитків українських платників податків від банківської кризи

Про це йдеться в листі установ, оприлюдненому виданням FinClub.

"Наші інституції рішуче підтримують зусилля української влади, спрямовані на мінімізацію витрат для платників податків у зв'язку з банкрутствами банків, відповідно до чинного законодавства України, які також є ключовим зобов'язанням влади відповідно з нашими програмами підтримки", - йдеться в листі кредиторів України.

Лист підписали глава місії МВФ в Україні Рон ван Руден, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен і керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж.

"Для платників податків вартість банкрутств банків з 2014 року становила понад 215 млрд грн, із яких 155 млрд грн витрачено на націоналізацію "Приватбанку" (близько 7,5% ВВП 2017 року)", - наголошується в листі.

Для повернення коштів міністру фінансів Олександру Данилюку та в. о. глави НБУ Якову Смолію радять дотримуватися низки рекомендацій.

"Перетворення зобов'язань пов'язаних сторін банку в його капітал (bail-in), повернення непрацюючих кредитів за допомогою юридичної процедури collection, звернення стягнення на об'єкти забезпечення, а також притягнення до відповідальності колишніх власників збанкрутілих банків за збитки", - перераховують міжнародні кредитори.

Видання зазначає, що цей лист слід сприймати як підтримку зусиль НБУ та Мінфіну щодо стягнення з екс-власників "Приватбанку" збитків, понесених під час націоналізації банку, а також на підтримку проведеної операції bail-in на 29,4 млрд гривень, яку в українських і міжнародних судах оскаржують пов'язані особи та кредитори "Приватбанку".

Автори листа також закликали всі гілки виконавчої влади та правоохоронні органи ретельно координувати зусилля по максимально можливому зниженню вартості банкрутства банків.