Рада дала старт масштабній приватизації держпідприємств

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 7066 "Про приватизацію державного майна"

За відповідне рішення віддали голоси 266 депутатів, повідомляє Еспресо.TV.

Як пояснили у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, в Україні зараз близько 3500 державних підприємств і більшість з яких - неприбуткові. Приватизація дозволить скоротити їхню кількість, а також знайти стратегічного інвестора, який буде розвивати виробництво, закуповуватиме сучасне обладнання та зможе виплачувати працівникам високу ринкову зарплатню.

Документ пропонує розділити об'єкти приватизації на дві групи - велику та малу, а також розширити їхнє коло. Закон забезпечує конкуренцію серед покупців за рахунок розширення кола інвесторів та захист їхніх прав. 

Перелік об’єктів великої приватизації затверджує уряд за поданням Фонду держмайна, а малої приватизації - Фонд держмайна; комунальної власності - місцеві ради.

Читайте також: 7 міфів про продаж держкомпаній. Уряд пояснює, чому їх давно треба приватизувати

Під час розгляду документа у другому читанні у ньому розширили список об'єктів, які не можна приватизувати, додавши туди державні медзаклади і заклади освіти.

Покупцем підприємств не може бути Росія, а також юрособи, дані про бенефіціарних власників яких не розкриті; фізичні та юридичні особи, які перебувають під санкціями тощо.

Новий законопроект передбачає, що:

В плани з приватизації-2018 входить продаж дорогих і найбільш привабливих для інвесторів підприємств. У 2018 році Фонддержмайна хоче продати "Центренерго", "Турбоатом", шість енергетичних компаній, Аграрний фонд, Державну продовольчо-зернову корпорацію України, об'єкти малої приватизації.

Також планується продаж акцій Миколаївської, Дніпровської і Херсонської ТЕЦ, а також Запоріжжя-, Миколаїв-, Тернопіль-, Харків-, Хмельницьк- і Черкасиобленерго.