7 міфів про продаж держкомпаній. Уряд пояснює, чому їх давно треба приватизувати

9 листопада, 2017 четвер
15:08

7 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №7066 про приватизацію державного майна

Міністерство економічного розвитку розповіло про 7 міфів щодо приватизації державних компаній, які заважають їх продати. 

Міф1. Державні підприємства - флагмани української економіки

null

Реальність абсолютно протилежна, адже наразі українську економіку розвиває переважно приватний бізнес. Саме приватні компанії будують нові заводи із сучасним високотехнологічним обладнанням, створюють робочі місця і експортують продукцію, яка користується попитом у світі.

Тоді як державним підприємствам бракує якісного менеджменту для визначення і втілення стратегії розвитку, а також грошей на модернізацію. Як наслідок, вони залишаються у радянській індустріальній реальності і занепадають.

Для прикладу давайте порівняємо державні і приватні компанії, що працюють у тих самих сферах: хоча б державний порт “Южний”, де розташовані, як державні термінали, так і термінали компаній “TIS”. “Южний” планує довести вантажообіг до 18 млн тон у 2018, тоді як вантажообіг “ТІС” уже за 2016 рік склав 21,5 млн тон.

Міф 2. Якби міністри вміли керувати державними підприємствами, ці підприємства були б успішні

null

Уявімо, що ми змінили Господарський кодекс, і дозволили міністрам втручатися в операційну діяльність державних підприємств. Якби кожен міністр, витрачав 1 годину на кожну підзвітну компанію, то весь Кабінет Міністрів 7 днів на тиждень 24 години на добу займався би тільки державними підприємствами. Це не залишає часу на жодну іншу діяльність. 

Завдання Міністрів та міністерств - формування політики у відповідних сферах (Законів та підзаконних актів, які затверджуються парламентом та урядом), по яким вже і працюють підприємства - як державні, так і приватні. Саме тому держава делегує функцію управління професійному директору, який звітує перед нею. 

Держава в цьому випадку виступає акціонером. Водночас, держава продовжує виконувати соціальні зобов’язання перед громадянами. Будь-який акціонер має на меті розвиток компанії, а акціонер-держава ще й - використання усіх наявних ресурсів для виконання соціальних функцій.

Існувати в умовах цього когнітивного диссонасу люди не здатні, тому одна з функцій держави бере гору - часто це намагання використати держпідприємство для того, щоб замаскувати неефективну політику. Відтак, державні підприємства ризикують назавжди залишитися продовженням своїх міністерств, а не повноцінним бізнесом.

Міф 3. Державні підприємства не тягнуть гроші з бюджету, бо знаходяться на самофінансуванні 

null

Це неправда. Коли підприємство функціонує неефективно і є збитковим, його власники мусять уживати заходів: від додаткового фінансування до ліквідації. У державних компаніях всю відповідальність за вирішення фінансових проблем на правах головного акціонера бере на себе держава. Саме вона вирішуватиме проблеми заборгованості компанії перед кредиторами чи перед працівниками.

Що вона зможе зробити? Надати пільгові кредити від державних банків чи державні гарантії, докапіталізувати компанію чи влаштувати для неї податкові канікули. Так чи інакше, поліпшення фінансового стану на держпідприємствах здійснюватиметься за рахунок державних коштів у вигляді прямих дотацій, збільшення боргового навантаження на бюджет або у вигляді недоотриманих податків та прибутків держбанків. 

Для кращого розуміння цієї проблеми, варто лиш пригадати приклад НАК “Нафтогазу”. Одне із найбільших держпідприємств в країні довгий час мало значні фінансові проблеми. Держава постійно мусила шукати способи не допустити банкрутства основного газового оператора.

Відшкодування збитків “Нафтогазу” відбувалось шляхом залучення коштів державного займу, що у свою чергу щоразу фактично збільшувало дефіцит державного бюджету. Станом на кінець 2013 року з 59,6 млрд грн позик отриманих “Нафтогазом” 24,4 млрд грн були гарантовані державою, а 15,3 млрд грн були надані “Ощадбанком”. 

Неефективні підприємства тягнуть гроші з гаманців акціонерів. У випадку з державними підприємствами цим акціонером виступає держава, а гаманцем - держбюджет, кошти платників податків. Щоб неефективні держпідприємства не були тягарем для бюджету, державі потрібно передати їх у приватну власність. 

Міф 4. Приватизація призведе до утворення олігархічних монополій.

null

Приватизація великих державних підприємств не вигідна самим українським олігархам. Адже у разі, коли відповідне підприємство залишається у держвласності, із нього можна отримувати корупційний зиск, мобілізуючи весь наявний у олігархів адміністративний ресурс.

Олігархам набагато зручніше і дешевше керувати державними підприємствами, аніж витрачати гроші на їх приватизацію.

Це показує нам сумнозвісний приклад “Укрнафти”, де акціонер, що не володіє більшістю акцій, довгий час неформально керував підприємством (Ігор Коломойський - прим.ред.). Коли приватизаційний конкурс прозорий та відкритий, олігархи завжди ризикуватимуть програти потенційним інвесторам зі світовим ім’ям і тим самим повністю втратити вплив на підприємство.

Приватизація великих об’єктів із залученням радників (всесвітньо відомих інвестиційних банків), дозволить залучити до кожного конкурсу якомога більше потенційних інвесторів, в тому числі з-за кордону. А це істотно зменшить шанси олігархів на успішну консолідацію великої кількості активів у своїх руках. 

Міф 5. Держпідприємства продають за безцінь, оскільки процес приватизації не є прозорим.

null

Україна вже мала позитивний досвід приватизації в умовах публічності, наприклад, коли вдруге продавала "Криворіжсталь" світовому гіганту металургійної промисловості Mittal Steel. Завдяки відкритому та прозорому аукціону, у якому взяли участь іноземні інвестори, вдалося підвищити ціну продажу з 10 до 24 млрд грн, тобто, майже у 2,5 рази. 

Щоб приватизація і надалі була такою ж прозорою та вигідною для держави, ми розробили новий законопроект “Про приватизацію державного майна” №7066 (09 листопада Верховна Рада ухвалила цей законопроект в першому читанні - прим. ред.). Що він пропонує? 

Залучення міжнародних радників із бездоганною репутацією для приватизації великих підприємств,
Приватизацію переважної більшості підприємств через систему електронних продажівProZorro.Продажі, яка не допускає ручне втручання в процес, 

використання найкращих міжнародних практик, включаючи можливість вирішення спорів у міжнародному комерційному арбітражному суді. 

Міф 6. Якщо держпідприємство купить іноземець, то всі його прибутки будуть виводитися за кордон

null

Враховуючи бар’єри входу на іноземний ринок, логічно припустити, що для інвесторів з-за кордону найбільш привабливими будуть об’єкти великої приватизації, які будуть реалізовані на прозорих аукціонах. Належну кількість учасників аукціону допоможуть залучити великі інвестиційні банки.

Завдяки цьому, в ході аукціону буде сформована справедлива ринкова ціна об’єкту, яка буде перерахована до державного бюджету. Майбутні прибутки є однією зі складових ціни об’єкту, яка формується на чесному аукціоні. 

Заплативши значну суму за державне підприємство, інвестор, як правило, буде зацікавлений у розвитку об’єкту та отриманні прибутку в довгостроковій перспективі. Це, зокрема, забезпечить притік прямих іноземних інвестицій (на модернізацію чи закупівлю нового обладнання, нарощування обсягів виробництва чи створення нових напрямків цього виробництва). 

Відтак, державний бюджет отримає збільшені податкові надходження (податок на прибуток, мито на ввезення нової техніки, податок на додану вартість тощо). 

На жаль, у нас є небагато прикладів приватизації іноземними інвесторами, але можемо знову згадати Arcellor Mittal Кривий Ріг (колишня “Криворіжсталь”): дохід бюджету від приватизації склав $4,8 млрд, інвестиції за 10 років склали близько $870 млн (на $370 млн більше ніж зобов’язання перед державою), податкові відрахування за 10 років становлять 29 млрд грн.

P. S. Прибуток, який не буде реінвестовано у виробництво, дійсно може бути виведений за кордон. Але це не залежить від громадянства інвестора. Чим більше можливостей для реінвестування створюватиме країна - тим менше коштів опиняться за кордоном.

Міф 7. Зараз не час продавати.

null

В Україні є близько 3,5 тис держпідприємств, із яких за результатами 2016 року 1186 компаній є збитковими. Зрозуміло, що ефективно керувати таким масивом об’єктів для держави задача практично нездійсненна. Більше того, дофінансування неефективних компаній лягає тягарем на державний бюджет.

Якщо підприємство не в змозі фінансувати модернізацію власних активів або ж ефективно відповідати на зовнішні виклики, ціна на нього буде знижуватись.

Пригадаємо свіжий приклад Одеського припортового заводу: сумарний борг підприємства практично дорівнює його вартості на аукціоні. Подібна ситуація може спіткати будь-який державний актив і якщо ж не почати збувати їх найближчим часом, існує серйозний ризик, що вже в невдовзі вони перестануть бути цікавими для потенційних інвесторів. 

Приватизація також покликана вирішити проблему системної корупції, яка протягом багатьох років формувалась у держпідприємствах. Щоб подолати корупцію в державних активах, необхідно також припинити витрачати кошти на утримання неефективних підприємств.

Виходячи зі усього зазначеного, приватизація в українських реаліях є на часі завжди.

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
28 квітня
19:54
ЗСУ війна проти РФ
Протягом доби на фронті відбулося 112 боєзіткнень. ЗСУ відбили 99 ворожих атак, 40 - на Авдіївському напрямку
19:35
Україна виконала всі необхідні умови для початку перемовин щодо вступу в ЄС, тепер свої зобов'язання має виконати сторона Євросоюзу, - Зеленський
19:03
На фото: Ніколь Кідман
Ніколь Кідман отримала нагороду за видатні досягнення від Американського інституту кіномистецтва
19:02
Огляд
модернізований Ту-160 росія
Що таке стратегічний бомбардувальник Ту-160 – літаки, які Україна передала Росії, а Кремль береже, як зіницю ока
18:46
Інтерв’ю
Ярина Цимбал
Кому набрид Булгаков, є український Київ Ґео Шкурупія, а українська Одеса у "Майстрі корабля" Яновського, - літературознавиця Цимбал
18:38
Ексклюзив
росія - китай
Як Китай втрачає позиції в США і чим саме допомагає Росії: роз'яснення дипломата Щербака
18:33
Інтерв’ю
мобілізація
Через помилки в управлінні та дискомунікацію виникла проблема з мобілізацією, - публіцист та історик Мирослав Чех
18:26
Байден
Майже половина американців віддає перевагу Трампу, тоді як підтримка Байдена тримається на рівні 43%, - опитування CNN
18:26
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
18:12
російська армія, мобілізація
У листопаді росіяни почнуть отримувати електронні повістки
18:04
OPINION
Костянтин Москалець
Напередодні Великодня
17:42
Оновлено
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
17:38
Американські вчені знайшли найпереконливіші статистичні докази існування дев'ятої планети у Сонячній системі
17:36
ГУР
Бійці ГУР знищили новітню антидронову РЛС росіян "Рєпєйнік"
17:25
Оновлено
Вбивство українців у Німеччині
Вбивство росіянином двох українців у Баварії: нардеп Гончаренко каже, що це були воїни ЗСУ на реабілітації
17:21
Володимир Зеленський
Зеленський провів телефону розмову з лідером меншості в палаті представників США Джеффрісом: про що говорили
17:15
Ексклюзив
Дональд Трамп
"Тепер ми не знаємо, яким чином повернуться вибори для Трампа", - дипломат Щербак про внутрішній конфлікт в республіканській партії
17:04
Херсонська область
Сили оборони взяли під контроль острів Нестрига в дельті Дніпра
17:03
Джорджія Мелоні
Прем'єрка Італії Мелоні висунула свою кандидатуру на виборах до Європарламенту
17:02
Інтерв’ю
Володимир Зеленський і Ріші Сунак
Лідерство у воєнно-політичній стабільності на євразійському просторі треба віддати британцям, - Безсмертний
16:41
Внаслідок ворожого обстрілу Купʼянська травмовано чоловіка
Росіяни обстріляли "градами" Куп'янськ: влучили у приватний будинок, є постраждалий
16:10
Командувач Сухопутних військ, генерал-полковник Олександр Сирський
Головнокомандувач ЗСУ Сирський: на Покровськ та Курахове наступають 4 ворожі бригади, у напрямку Харкова росіяни нарощують чисельність
16:05
Ексклюзив
Військова допомога США
Дипломат Щербак пояснив, що для України значать два пакети допомоги від Пентагона
16:02
дрон, БПЛА
РФ намагається залучити білоруську молодь до розробки і збирання бойових БПЛА
16:02
OPINION
Олексій Панич
Чи є "хороші росіяни"? Так, є
16:01
вулкан
В Індонезії вулкан Ібу викинув попіл на висоту 4,8 кілометра: людей закликали носити захисні засоби
15:57
Росіяни атакували промисловий об'єкт у Запоріжжі
15:53
Ексклюзив
кримський міст
"Це острів і ціль буде досягнута": нардеп Чийгоз вважає деокупацію Криму першочерговою метою для України
15:40
Ексклюзив
фейк
Експерт Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні
15:40
Еммануель Макрон
Макрон запропонував ідею використання французьких ядерних боєголовок для захисту ЄС від Росії
15:14
Від ранку росіяни скинули 11 керованих авіабомб на правобережжя Херсонщини
15:06
Одеса відмовила у встановленні погруддя Віталію Скакуну, який підірвав разом із собою Генічеський міст на початку повномасштабного вторгнення
14:49
Запорізькоий державномий цирк
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися юні гімнасти
14:47
іранський дрон
Схожий на російський "Ланцет": в Ірані заявили про розробку нового дрона-камікадзе
14:46
ЛНР
У "ЛНР" заборонили проведення масових заходів
14:36
Годинник, належав пасажиру «Титаніка», який разом з іншими артефактами буде виставлений на аукціон сьогодні Henry Aldridge & Son
У Британії на аукціоні продали годинник найбагатшого пасажира "Титаніка"
14:25
Торнадо у США
На китайський мегаполіс Гуанчжоу обрушився торнадо: щонайменше 5 людей загинуло, 33 поранено
14:19
Біометричний паспорт громадянина Молдови
Молдова відзначає 10-річчя безвізу з Євросоюзом
14:07
OPINION
Сергій Марченко
Вулицями їздять бусики, бо інакше мобілізувати держава не вміє
13:55
Володимир Путін на параді 9 травня
Британська розвідка проаналізувала, чому РФ другий рік поспіль скасовує "Безсмертний полк" до 9 травня
Більше новин