У світі побільшало мільярдерів і жінки досі заробляють менше

Зростання кількості мільярдерів свідчить не про процвітання економіки, а про експуатацію працівників у бідних країнах

Про це йдеться у звіті міжнародної організації Oxfam, що займається вирішенням проблем бідності та пов'язаної з нею несправедливістю в усьому світі.

З 2010 року статки мільярдерів зростають щорічно на 13%. Це у шість разів більше, ніж у звичайного працівника. Також зросла і кількість багатіїв: з березня 2016 року до березня 2017 кожні два дні з'являвся новий мільярдер.

За звітом Oxfam, директор топового модного бренду заробляє за 4 дні стільки ж, скільки працівник фабрики у Бангладеші за все своє життя. Також повідомляється, що у руках 1% найбагатших осіб світу перебуває 82% світового багатства.

Повідомляється, що жінки постійно заробляють менше за своїх колег-чоловіків. Для порівняння, 9 з 10 мільярдерів - це чоловіки.

Читайте також: Жінки заробляють менше чоловіків, хоча працюють більше. Скільки втрачає економіка України через сексизм

"Мільярдерний бум не є ознакою процвітаючої економіки, але є симптомом неефективної економічної системи. Людей, які роблять наш одяг, збирають наші телефони та роблять нашу їжу, експлуатують, щоб забезпечити постійне постачання дешевих товарів, а також збільшити прибуток корпорацій та мільярдерів інвесторів", - заявив Вінні Беяніма, виконавчий директор Oxfam International. 

У зв'язку з цим організація назвала ключові моменти, які варто впровадити по всьому світу для покращення економічної ситуації:

- Обмежити прибутки акціонерів та топ-менеджерів та гарантувати, що всі працівники компаній отримували мінімальну "живу" заробітну плату, яка забезпечить їм гідну якість життя.

- Усунути дірку у оплаті працівників різної статі. За нинішніх темпів подібна зміна триватиме 217 років. 

- Зобов'язати багатих платити свою справедливу частку податків за рахунок їх збільшення та підняти кількість витрат на державні послуги, такі як охорону здоров'я та освіту. Oxfam визначає податок у розмірі 1,5 відсотка від багатства мільярдерів, що забезпечить кожній дитині світу безкоштовну шкільну освіту.