Вчені винайшли "лабораторію на чіпі", що проводить понад тисячу дослідів одночасно

Дослідники з МТІ розробили апарат, що пересуває дрібні краплі рідин по поверхні за допомогою електричного поля і дозволяє проводити тисячі реакцій одночасно

Про це повідомляється в новинах MIT Technology.

Оскільки біологія рухається в бік все більш і більш складних процесів, вченим потрібні технології, здатні працювати з краплями все меншого обсягу. У традиційній мікрогідродінаміці використовуються механічні трубки, вентилі і насоси, які складно налаштовувати вручну і які постійно ламаються.

Тому Удаю Умапатхі і його колеги задумали створити нову систему, в якій тисячі крапель можуть одночасно розміщуватися на одній поверхні і рухатися автоматично.

Основною технічною складністю було створення покриття для поверхні друкованої плати, яке поглинало б вібрацію, дозволяло краплям ковзати і не давало молекулам прилипати до себе.

В результаті фахівці покрили плату щільним шаром водовідштовхувального матеріалу, що складається з крихітних сфер, висотою в один мікрометр.Втім, для різних типів рідин може застосовуватися різна структура покриття.

Роботою системи керує програма, що дозволяє користувачеві задавати параметри задуманого експерименту. Вона розраховує траєкторію руху краплі по поверхні і координує час наступних операцій.

Так, наприклад, оператор вказує, що реагент А потрібно змішати з реагентом Б в такому-то обсязі, а потім в такий-то час з'єднати з реагентом В. Але йому не потрібно розбиратися, як саме повинна текти крапля і де вона буде змішуватися. Всім цим займається програма.

Умапатхі і його колеги вважають, що їх винахід здатен у багато разів прискорити і здешевити процес виробництва нових медикаментів, пише MIT News.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку