Як створити віспу у власній лабораторії. Що такого в дослідженні, яке поставило всіх на вуха

Канадські вчені опублікували дослідження, в якому дали докладні інструкції для створення нового вірусу віспи. Наукове співтовариство вважає, що це ставить світ під загрозу

Про це пише Science Mag.

У статті, опублікованій в науковому журналі PLOS ONE, розповідається, як в липні минулого року вірусолог Девід Еванс з Університету Альберти в Канаді і його науковий співробітник Райан Нойс замовили ДНК вірусу кінської віспи в інтернеті, і "попрацювали" з нею. Отриманий в результаті вірус зміг заразити клітини людини і самовідтворюватися.

Дослідження викликало занепокоєння серед науковців, і багато з них відкрито протестували проти його публікації. Проте на цьому тижні стаття була опублікована, не дивлячись на те, що в ній дійсно містяться докладні інструкції по створенню вірусу. Вчені говорять, що в статті немає відповіді на головне питання: чому вони це зробили?

Формально йдеться про те, що ця наукова робота, яка фінансується фармацевтичною компанією Tonix зі штаб-квартирою в Нью-Йорку, може привести до створення більш безпечної та ефективної вакцини проти віспи. Але безпечні вакцини проти віспи вже існують, і, схоже, не було жодних причин створювати нову на основі вірусу кінської віспи, говорить вірусолог Стефан Беккер з Університету Марбурга в Німеччині.

"З огляду на те, що маємо більше недоліків, ніж переваг, публікація цієї статті була серйозною помилкою", - каже Томас Інглесбі, директор Центру безпеки охорони здоров'я Університету Джона Хопкінса в Балтіморі (Меріленд, США).

Сам Девід Еванс каже, що він був "набагато більше зацікавлений в розвитку технологій", ніж в розробці вакцини. Створення вірусу віспи з нуля може допомогти відповісти на основні питання про їх біологію, вважає він. "Це дуже потужна технологія, і я бачу, що у неї може бути широке призначення, наприклад, розробка вірусів проти раку", - говорить він.

Еванс не згоден з тим, що його публікація робить світ менш безпечним. Він упевнений, що його робота допоможе протистояти синтетичній віспі, в можливість створення якої довгий час ніхто не вірив.

Довідка: 

Віспа — інфекційне вірусне антропонозне захворювання з епідемічним поширенням, яке забрало мільйони життів.

1980 року Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно повідомила, що натуральна віспа ліквідована у природі за допомогою вакцинації, попри це, все ще існує гіпотетична можливість внутрішньолабораторного зараження при проведенні наукових досліджень з подальшим поширенням хвороби серед населення.

 Вакцинація проти віспи закінчилася у всьому світі в 1980-х роках, і більшість людей сьогодні не мають імунітету.

Не зважаючи на підтверджений факт ліквідації в світі натуральної віспи, її, через легкість зараження людей, швидкість поширення, тяжкий перебіг, високу летальність продовжують відносити до тих інфекційних захворювань, які виявили здатність чинити серйозний вплив на здоров'я населення і можуть швидко поширюватися в міжнародних масштабах та увійшли до переліку подій, що можуть спричинити надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я. 

 

Експерти побоюються, що вірус Variola, що викликає віспу, можуть використовувати для терористичних актів або біологічної війни. Останні зразки Variola зберігаються в Росії і США.

Протягом трьох останніх років США підтримували мораторій на проведення генетичної модифікації вірусів, що підвищують їх небезпеку. Причиною були побоювання з приводу можливості випадково викликати штучну пандемію. Однак тепер ця заборона знята, що відкриває дорогу новим дослідженням.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку