Для появи життя на екзопланетах кисень необов'язковий, - учені

На екзопланеті (планети за межами Сонячної системи) може існувати життя, якщо в її атмосфері одночасно присутні метан, азот, вуглекислий газ і водяна пара

Відповідна стаття вчених з університету Вашингтона і університету Каліфорнії опублікована в Science Advances.

Для пошуку можливого життя на віддалених планетах вчені використовують спектроскопію атмосфери – за допомогою цього вони з'ясовують її хімічний склад. Потім дослідники шукають у ньому біосигнатури – речовини, які вказують на те, що на планеті можуть існувати живі організми. До останнього часу основною біосигнатурою, яку дослідники шукали на планетах, був кисень.

У новому дослідженні вчені намагалися знайти комбінації інших біосигнатур, достатніх для появи життя при відсутності кисню. Для цього вони змоделювали атмосферу Землі в періоди архею (4-2,5 млрд років тому) і протерозою (2,5–0,5 млрд років тому) – тоді на планеті ще не було кисневої атмосфери, проте вже з'явилися перші організми.

Як з'ясувалося за результатами дослідження, присутність в атмосфері достатньої кількості метану і вуглекислого газу, а також наявність води в рідкому стані може бути достатньою ознакою того, що на планеті є життя.

Метан і вуглекислий газ можуть з'явитися і без живих організмів, наприклад, через виверження вулканів або зіткнення з астероїдами, однак у таких випадках їх утворюється лише незначна кількість. При цій біосигнатурі вкрай важливим є відсутність в атмосфері монооксиду вуглецю (чадного газу) – при наявності життя його не повинно міститися в атмосфері, тому що він повинен йти на підтримку життєдіяльності організмів.