Герої Крут йшли на смерть не за тогочасні політичні еліти, а за свою Батьківщину, - Гарань

Політолог, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань пояснив, чим битва під Крутами та пов'язані з нею події нагадують сучасні військові дії проти російського агресора

Про це він розповів в ефірі Еспресо.TV.

"Вони йшли не за Грушевського, не за Винниченка, не за Петлюру, вони йшли за Україну", - наголосив професор.

За його словами, усвідомлення цього факту є наразі дуже важливим та необхідним українській владі та суспільству, просякнутому "атмосферою таємних чвар і політичних звинувачень". Адже саме завдяки мужності героів-крутянців УНР, яку було проголошено ще 22 січня, змогла отримати міжнародне визнання, у т.ч. від більшовицької Росії.

Читайте такожСоборність на тлі війни: від Петлюри до Порошенка

Як наголосив Гарань, відлік незалежності України слід вести саме з дня проголошення УНР.

"Зрештою, моральна перемога українських юнаків, частина з яких загинула тоді під Крутами, вона полягає у тому, що зараз ми маємо незалежну Україну, маємо її символами Тризуб та синьо-жовтий прапор, під якими тоді боролася й гинула українська молодь", - додав він.

Окрім того, ситуація 1918 й 2018 років схожа ще й тим, що Росія як тоді, так і тепер веде проти України гібридну загарбницьку війну, стверджуючи "нас там нет" й створюючи псевдореспубліки.

Читайте такожСто років самотності українства

Також українці, на думку політолога, мають винести уроки зі збройного протистояння безпосередньо всередині України, коли "гетьман повалив Центральну Раду, потмі УНР повалила гетьмана, потім була Директорія, потім ліві українські есери повстали проти цієї Директорії, ну і, звичайно, були отамани які воювали "всі проти всіх".

"Це стало головною причиною, чому Україна втратила незалежність", - підсумував Гарань.