Підвищенням облікової ставки Нацбанк хоче приборкати інфляцію, - Fitch

Чергове підвищення Нацбанком України облікової ставки свідчить про рішучість у намірі приборкати інфляцію і підвищити макроекономічну стабільність, вважають аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch

Підвищення ставки показує, що НБУ, як і раніше, сфокусований на стійкому зниженні інфляції, йдеться в прес-релізі Fitch.

Експерти рейтингового агентства додають, що наявність стабільної та ефективної монетарної політики особливо важливо на тлі затримки в залученні чергового кредитного траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ). Незалежна і надійна грошово-кредитна політика, а також прихильність збереженню гнучкості обмінного курсу, сприяє підвищенню стійкості економіки, поліпшенню споживчої довіри і інших макроекономічних показників.

У той же час, ефективність зусиль НБУ в стабілізації інфляції, буде залежати від фіскальної політики уряду і від залучення чергового траншу МВФ.

Fitch при цьому не має будь-яких певних очікувань щодо терміну залучення Україною чергового транша МВФ. Агентство прогнозує, що фінансування в сумі $1,9 млрд буде отримано в поточному році.

Читайте також: Дешевих грошей не буде. Чому НБУ підвищив облікову ставку та що це дасть економіці

Водночас агентство зазначає невизначеність щодо залучення наступного після цього траншу, зважаючи на майбутні в 2019 році президентські і парламентські вибори і зниження на цьому тлі політичної волі проводити реформи.

Fitch також зазначає, що рішення НБУ не сильно позначиться на рейтингованих агентством українських компаніях, оскільки більшість таких компаній залучає фінансування в іноземній валюті та орієнтована на експорт, крім ДТЕК.