Польща хоче, щоб санкції США поширювались і на "Північний потік-2"

Польща хоче, аби санкції США поширювалися на будівництво газопроводу "Північний потік-2" між Росією та Німеччиною

Про це у інтерв’ю Dziennik Gazeta Prawna заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

"Ми хочемо, щоб будівництво газопроводу "Північний потік-2" охоплювалося режимом санкцій закону США від 2 серпня 2017 року, у якому мова йде, в тому числі, про санкції проти Росії", - сказав польський прем’єр.

Моравецький підкреслив, що попередня інтерпретація закону не задовольнила Польщу.

"Попереднє тлумачення цього документа Державним департаментом США було для нас неоднозначним і незадовільним. Це дуже важливий момент для нас в наших переговорах зі Сполученими Штатами. І мова йде не тільки про нашу енергетичну безпеку, але й про безпеку всього регіону", - додав глава польського уряду.

Довідка:

Як відомо, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газі в ЄС.

Німеччина, головний бенефіціар проекту, підтримує  "Північний потік-2" з економічних міркувань, заявивши, що він додасть ресурсів на ринок і знизить ціни.

Зазначимо, що будівництво російським "Газпромом" нового газопроводу "Північний потік-2" через Балтійське море завдасть Україні значних збитків, які можуть становити до 3% валового внутрішнього продукту, а це близько $3 млрд у 2017 році.

Читайте також: Російський газопровід в обхід України розколов Єврокомісію. Які шанси, що його таки збудують