Забути про університети. Як вчити абсолютно новий клас співробітників

Ринок праці змінюється в прискореному темпі, тож гнучкість і адаптивність - необхідні якості для Homo adaptus - нового класу співробітників, який з'явиться в 2018 році

Wired UK наводить два приклади освітніх систем, створених для цього типу учнів.

Homo adaptus розуміє, що для виживання йому обов'язково потрыбно постійно еволюціонувати. Замість того, щоб відкидати технологічний прогрес, він використовує його собі на вигоду.

Як було сказано на Всесвітньому економічному форумі, найбільш потрыбними навичками є критичне мислення, вміння вирішувати проблеми і креативність. Однак, придбати їх можна не тільки в традиційних вузах, але і в експериментальних формах навчання.

До нещодавнього часу існувало 2 варіанти отримання освіти: традиційні університети та онлайн-навчання. Перший не підходить способу життя homo adaptus і вимагає серйозних вкладень часу і коштів.

Другий, будучи доступним і гнучким, не допомагає домогтися поставлених цілей. Частка тих, хто довчається до кінця онлайн-курсу, становить 5% - 10%. Вчитися самому, коли навколо повно відволікаючих чинників на кшталт соціальних мереж і розваг, непросто навіть найбільш посидючим студентам.

Тому виникають альтернативні форми навчання, готові допомогти людині отримати необхідні знання. Наприклад, програма altMBA, заснована Сетом Годином, експертом з маркетингу. Замість того щоб імітувати школу або створювати розважально-інформаційний контент, вона орієнтується на колектив, проект і отримання знань.

За один місяць учасники програми разом працюють над проектами, отримують консультації та - тричі на тиждень - проходять групові заняття. Всього кожному з них потрібно закінчити 13 проектів за 4 тижні.

В основі підходу altMBA лежить переконання, що люди вчаться ефективніше, коли їм доводиться щось створювати разом і шукати недоліки в роботах одне одного, а не просто відвідувати лекції.

Інший стартап, Jolt, створює мікро-кампуси, що працюють за принципом коворкінгу. Вони призначені для того, щоб дати можливість місцевим мешканцям отримання якісної освіти без створення нової інфраструктури.

Учасники отримують необмежений доступ до курсів і програм, в яких змішані онлайн-заняття і живі уроки в класах. Дванадцять студентів сидять за столом, слухаючи пояснення вчителя, який може знаходитися в іншій точці світу, а потім спілкуються між собою.

"Ми виявили, що найкраще навчання відбувається в спілкуванні і експерименті, - говорить Рой Дойтч, глава Jolt. - Знання більше не належить організаціям, але зберігається в головах практиків". Вчителі оцінюють те, що спільно створюють учні, а також всі їх дискусії.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку