У Росії вимагають від українців писати скарги проти України до ЄСПЛ

Російські спецслужби вимагають від українських громадян, що виїжджають із Донбасу на постійне проживання в РФ, подавати скарги на Україну до Європейського суду з прав людини

Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив заступник міністра юстиції, уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина.

Він зазначив, що поки невідомо, скільки з 4226 скарг щодо подій в Донбасі і Криму, що знаходяться в ЄСПЛ, подані громадянами України, скільки - росіянами, юридичними або фізичними особами.

"Але, дійсно, у мене є інформація, що російські спецслужби готують такі масові подання. Вони вимагають, наприклад, від громадян, що виїжджають в РФ на постійне проживання, писати заяви в ЄСПЛ проти України з різних причин. Тобто таку роботу ведуть", - сказав Ліщина.

На його думку, це "очевидне порушення Європейської Конвенції".

Ліщина також повідомив, що в ЄСПЛ є чотири справи проти України за позовами, поданими родичами загиблих при катастрофі МН17. За його словами, заявники проживають в Німеччині, їх захищає німецький адвокат, який нібито має зв'язки з російськими компаніями.

"Заяву сформулювали так, що вина України нібито полягає в тому, що вона дозволила цивільним літакам пролітати над своєю територією. На сьогодні рішення немає, будемо дивитися, що скажуть в ЄСПЛ", - сказав Ліщина.