Вчені довели існування м'язової пам'яті. Чому це кепська новина для допінг-спортсменів

Дослідження вчених Кілського університету (Великобританія) виявило наявність епігенетичної пам'яті в скелетній мускулатурі людини - гени м'язів запам'ятовують періоди свого зростання, і це допомагає їм у подальшому збільшуватися в розмірах

Відкриття змушує по-новому поглянути на проблему допінгу в професійному спорті, повідомляє New Atlas.

Фахівці британського університету протягом 22 тижнів досліджували стан вісьмох чоловіків, які раніше не обтяжували себе фізичними навантаженнями, змушуючи їх виконувати вправи на витривалість.

Паралельно у них брали зразки м'язових тканин.Всього було проаналізовано на наявність епігенетичних змін понад 850 000 ділянок геному.

В результаті вчені виявили, що фізичні вправи хімічним чином позначають певні гени, і ці маркери стають для м'язів свого роду інструкціями, що вмикають або вимикають гени без зміни самої ДНК.

Відкриття м'язової пам'яті здатне прискорити відновлення м'язів після травм, а також допомагає краще зрозуміти довгостроковий ефект, який надають препарати, що збільшують працездатність м'язів.

Виявляється, допінг може впливати (і давати переваги вживаючим його спортсменам) набагато довше, ніж вважалося раніше.

"Якщо спортсмен приймав препарати для росту м'язів, його м'язи можуть зберігати пам'ять про попередній темп зростання, - говорить Роберт Сіборн, учасник проекту.

Він також додав, що якщо атлета ловлять на допінгу і забороняють виступати на якийсь час, короткострокова заборона може виявитися неефективною, оскільки спортсмен, що колись приймав допінг, збереже перевагу над суперниками навіть тоді, коли перестане приймати заборонені препарати.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку